Mușcate la fereastră, Antónia Csíkos

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» dedică începutul primăverii doamnelor artei băimărene și vă prezintă cele mai reprezentative portrete biografice feminine ale Centrului Artistic Baia Mare. Astăzi, Antónia Csíkos.

Antónia Csíkos s-a născut la Debrecen. A studiat la Academia de Arte Frumoase din Budapesta cu Deák-Ébner Lajos (1904/1905 – 1908/1909). Începând cu 1911 a venit în fiecare an în Baia Mare, studiind cu Réti István. În 1922 s-a înscris în Asociaţia Pictorilor Băimăreni, iar în 1927 s-a căsătorit cu János Krizsán. Au activat împreună la Baia Mare până la moarte. După al Doilea Război Mondia s-a înscris în Uniunea Artiştilor Plastici din România. A fost distinsă cu ordinul Meritul Cultural Român, în 1972, 1977 și 1982.

Portretul pictoriței Antónia Csíkos, Aurel Bernarth

Elevă şi mai apoi soţie a pictorului János Krizsan, pictoriţa Antónia Csíkos a fost influenţată în plan artistic de către acesta. Peisajele sale dominate de verde sunt lipsite de stridenţe cromatice sau scheme compoziţionale greoaie. Recunoaştem în tehnica sa acea fragmentare a tuşei cu rădăcini în impresionism, care a caracterizat, în mod evident, pictura dintr-o anumită perioadă a lui Károly Ferenczy, tehnică pe care o mai regăsim şi la János Krizsán sau la Mikola András.

Subiectele sale descriu natura în toate anotimpurile sale, dar cu predilecţie într-o anume perioadă a anului: primăvara (dealuri împădurite, luminişuri, străzi cu case şi copaci, castani înfloriţi sau magnolii, muşcate abia înflorite sau pe cale să înflorească). Sunt secvenţe de realitate preluate din proximitatea artistei, scene domestice de interior, peisaje de pe Valea Roşie sau de pe dealurile băimărene. Din acest punct de vedere, Antónia Csíkos exemplifică ataşamentul picturii băimărene în ansamblul său faţă de ofertanta realitate naturală a locului.

Descriere realizată de dr. Dorel Topan.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».
Aflați mai multe despre Antónia Csíkos aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.