„Distanţa dintre mine şi mine”, documentarul despre poeta Nina Cassian, regizat de Mona Nicoară, după o idee de Ada Solomon, va putea fi văzut în premieră la televiziune, pe TVR 1, duminică, 30 august, ora 23.10.

”88 de ani de viaţă, comprimaţi în 90 de minute de film documentar. Existența Ninei Cassian a fost o luptă pe viaţă şi pe moarte între estetică şi etică. Prin cruntele realităţi ale fascismului, comunismului şi exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română şi-a păstrat libertatea interioară şi credinţa copilărească într-un basm utopic” – se arată într-un comunicat al televiziunii naționale de promovare a documentarului.

„Distanţa dintre mine şi mine” a avut premiera în toamna anului 2018 la festivalul Les films de Cannes a Bucarest, unde a fost recompensat cu premiul publicului la secţiunea avanpremiere româneşti ale toamnei. Premiera internaţională a avut loc în ianuarie 2019, la cea de-a 30-a ediţie a Trieste Film Festival. La Gala Premiilor Gopo din iunie 2020 a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film documentar.

Cu o reputaţie de femeie fatală, băutoare şi fumătoare, poeta avangardistă, compozitoarea şi graficiana Nina Cassian a fost simultan complice şi problemă pentru regimul stalinist, după care a intrat în conflict direct cu regimul Ceauşescu şi a terminat într-un exil nedorit la New York în 1985, în urma uciderii dizidentului Gheorghe Ursu – relevă aceeași sursă.

Un film despre credinţe, artă şi putere, „Distanţa dintre mine şi mine” explorează fricţiunea dintre memoria personală şi arhiva oficială, dintre realitatea noastră actuală şi ficţiunile pe care le construim despre trecut. Gândurile Ninei în timpul ultimului ei an de viaţă sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariţii de televiziune, întregistrări private inedite şi documente de urmărire de la Securitte. Sunt revelate astfel dileme etice şi estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru şi prefigurate în viitor.

„Felul în care Nina Cassian îşi gestiona trecutul e un receptacul bun pentru propriile noastre gânduri, pentru felul în care ne evaluăm propria istorie (şi personală şi colectivă) şi pentru socotelile pe care ni le facem atunci când ne uităm la dilemele trecutului şi rezolvările lor. Documentarul nu se vrea un portret complet sau definitiv şi nici o statuie sau polemică. E loc pentru o grămadă de alte filme şi despre Nina, şi despre alţii, şi despre contextele vremii. Noi am vrut doar să vedem ce înseamă să te tragi pe tine însuţi la răspundere, prin acest vehicul foarte articulat, inteligent şi exigent numit Nina Cassian”, preciza regizoarea Mona Nicoară într-un interviu din 2019.

Înregistrările cu poeta stabilită la New York în ultima parte a vieţii au fost realizate în perioada martie – mai 2013, cu un an înainte ca Nina Cassian să se prăpădească.

Sursă informații și foto: tvr.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.