La Muzeul Galo-Roman din Tongeren (Belgia), este deschisă ,,Dacia Felix. The Glorious Past of Romania”, o expoziție-eveniment dedicată patrimoniului istoric al României. Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a contribuit cu piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumești (mormântul ,,cu coif cu pasăre”).

Expoziția ,,Dacia Felix. The Glorious Past of Romania” se dorește a fi un exercițiu de înțelegere a unei civilizații actuale, cea românească, din perspectiva raportării la un trecut comun european. În cadrul proiectului expozițional sunt prezentate 298 de artefacte și seturi de piese antice, atât obiecte și cercetări arheologice mai vechi, cât și artefacte descoperite în ultimele două decenii pe teritoriul țării noastre – prezentat ca spațiu de interferență al civilizațiilor scitică, greacă, celtică, dacică, getică și romană.

Pentru organizarea acestei expoziții internaționale, Muzeul Național de Istorie a României a colaborat cu 18 instituții muzeale din România, printre care și cu Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, acesta contribuind cu piese din inventarul mormântului princiar celtic de la Ciumești (mormântul ,,cu coif cu pasăre”).

Expoziția se desfășoară în cadrul Festivalului Internațional de Artă EUROPALIA, festival la care România a obținut statutul de țară invitată pentru ediția din 2019. Prezența României la această manifestare culturală de anvergură și notorietate internațională constituie, dincolo de oportunitatea de consolidare a unor contacte și a unei rețele instituționale în sfera cultural-artistică, un excelent prilej de promovare a patrimoniului și culturii românești.

Vernisată în octombrie 2019, expoziția ,,Dacia Felix. The Glorious Past of Romania” poate fi vizitată până în 26 aprilie 2020. Este organizată de Muzeul Național de Istorie a României, Institutul Cultural Român și Muzeul Galo-Roman din Tongeren, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe. (G.D.)

Informații și foto: www.muzeubaiamare.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.