La 10 ani țesea ștergare la război. Un meșteșug pe care l-a îndrăgit suficient de mult cât să găsească o metodă inedită de a păstra broderiile tradiționale și a le integra în bijuterii moderne, astfel încât să rămână în actualitate. La Târgul Darurilor de Crăciun revine pentru a patra oară. De ce? E simplu: ”pentru că atmosfera este pur și simplu una de poveste”.

”Nu mă lasă inima să permit acestui meșteșug să se piardă”

Maria Brete

Maria Brete a făcut de mic copil tot felul de cusături și broderii, punându-și în cap să își valorifice talentul. La vârsta de 10 ani deja țesea ștergare la război. ”Mi-am spus că nu mă lasă inima să permit acestui meșteșug să se piardă, așa că – în urmă cu vreo cinci ani – am început să asamblez broderii în bijuterii”, spune Maria Brete.

Participă pentru a patra oară la Târgul Darurilor de Crăciun, eveniment organizat de Asociația NOD: ”De fiecare dată revin cu mare bucurie la acest eveniment pentru că atmosfera este pur și simplu una de poveste”.

”Fiecare bijuterie are o poveste”

Broderii manuale realizate pe pânză țărănească, asamblate pe bijuterii și accesorii – aceasta este provocarea lansată de Maria Brete celor care vor trece pragul târgului la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” între 18 și 21 decembrie. Combinația dintre cusătura tradițională și bijuteria modernă va fascina cu siguranță multe doamne și domnișoare. Ceea ce nu înseamnă că pe standul Mariei Brete nu veți găsi și creații pentru bărbați și copii, dar preponderent oferta se adresează femeilor.

”Fiecare bijuterie are o poveste care începe cu un gând și se termină în ac și ață”, spune artista. Cerceii sunt cele mai solicitate creații ale ei, dar e tare mândră de un set de bijuterii cu maci roși brodați. Tocmai această manieră personală în care a găsit să îmbine vechiul cu noul a generat cel mai frumos compliment pe care l-a primit pentru creațiile ei: ”Ce idee ingenioasă să combini tradiția cu eleganța!”, își amintește Maria Brete.

Crăciunul, ”cea mai frumoasă sărbătoare a iernii”

Dat fiind că numărătoarea inversă până la Crăciun a început, gândurile la sărbătoare au alergat deja: ”Pentru mine Crăciunul este nașterea lui Isus și reprezintă cea mai frumoasă sărbătoare a iernii. Dacă ar fi să aleg un cadou din Târgul Darurilor de Crăciun, atunci aș opta pentru o bijuterie aparte pentru fiica mea, iar mamei mele – pentru că ea este cea care m-a îndrumat spre acest meșteșug – i-aș alege una dintre creațiile mele”.

Dacă doriți să o contactați pe Maria Brete, puteți să o faceți pe contul de Facebook ZoreleColorate.

Ramona-Ioana Pop

Sursă foto: Maria Brete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.