Un inginer multimedia din Sighet a făcut în joacă în urmă cu vreo 20 de ani un mic puzzle de lemn. A abandonat mai apoi pasiunea de a lucra cu lemnul, după care s-a întors la această dragoste și azi îi sfătuiește pe toți să își transforme pasiunea în afacere. Iubește lemnul, îl transformă în obiecte neașteptate, vibrând când la tradiție, când la modern. Pe Florin Teleptean aveți ocazia să îl descoperiți la Târgul Darurilor de Crăciun care se va deschide în 18 decembrie la Biblioteca Județeană.

Creații prelucrate manual pe strung

Florin Teleptean

Florin Teleptean vine din Sighetu Marmației și participă pentru prima oară la Târgul Darurilor de Crăciun din Baia Mare. ”Obiectele pe care le realizez eu sunt diferite de ce se găsește pe piață. Le consider deosebite și vreau, prin urmare, să le promovez într-un mediu unde există oameni care să aprecieze așa ceva, deși din punct de vedere financiar s-ar putea să fie un risc… Este vorba despre produse din lemn prelucrate manual pe strung: boluri, cutiuțe, ornamente de Crăciun, suporturi de lumânări etc., realizate din diferite fibre de lemn: cireș, nuc, măr, stejar și finisate cu ceară și uleiuri naturale”, spune sigheteanul, care admite că parcă prea comercială a devenit sărbătoarea Crăciunului în ultimii ani.

”Fiecare să-și transforme pasiunea în afacere!”

A început să creeze diverse obiecte prin tehnica strunjirii lemnului în urmă cu vreo două decenii, așa, ca într-o joacă. Exact cum încep mai mereu lucrurile foarte serioase… A realizat un puzzle, ”nodul dracului”, apoi a făcut câteva miniaturi: case tradiționale, porți maramureșene, biserici. ”Abia după vreo 12 ani am reluat pasiunea, mi-am făcut un atelier și am transformat hobby-ul într-o mică afacere. Sfatul meu este ca fiecare să-și transforme pasiunea în afacere: atunci o să fii pe deplin mulțumit!”, mărturisește cel care – ca pregătire – este de fapt inginer multimedia.

De la ”vârtelniță” la balansoarul american

Oferta lui Florin Teleptean poate fi atrăgătoare nu doar pentru oamenii pragmatici, dar și pentru cei mai boemi: ”Produsele mele se pot folosi în gospodării, altele sunt decorațiuni. Toate pot fi cadouri deosebite pentru oricine apreciază lucrurile frumoase lucrate manual. Încerc prin ceea ce fac să pun în valoare lemnul și tradiția, realizând și obiecte tradiționale, dar și mai moderne, unde mă joc cu diferite nuanțe de lemn astfel încât să obțin combinații interesante”.

Iar produsele semnate Florin Teleptean au putut fi admirate nu doar acasă la artist, în Sighetu Marmației, sau cu diverse prilejuri în Baia Mare, ci și la Muzeul Astra din Sibiu ori la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din București. Sticla artizanală cu fus sau ”vârtelnița” este produsul cel mai des solicitat de cumpărători, dar creația de care sigheteanul este cu adevărat foarte mândru este scaunul-balansoar din lemn, realizat după un renumit artist american, Sam Maloof.

Chestionat de eZiarultău.ro acum, în prag de Crăciun, ce creație a sa ar oferi cadou și cui, răspunsul nu s-a lăsat deloc așteptat: ”I-aș dărui mamei mele un scaun-balansoar: este o operă de artă, dar este și foarte confortabil”.

Creațiile lui Florin Teleptean le puteți admira/cumpăra la Târgul Darurilor de Crăciun, care va fi deschis în 18 decembrie la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare. În rest, artistul poate fi contactat pe contul de Facebook Maramures Art sau pe site-ul https://maramures-art.ro/.

Ramona-Ioana Pop

Sursă foto: Florin Teleptean

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.