Povestea Editurii Cartemma a început acum trei ani dintr-o mare pasiune a Ancăi Boloș pentru cărțile dedicate copiilor. Azi, simte că tânăra ei editură are un cuvânt de spus pe piața cărților pentru copii din România. De la educarea părinților în alegerea cărților pentru cei mici la faptul că fericirea – uneori – poate fi o… vulpe, povestea Cartemma este frumoasă precum o carte editată chiar de ea…

”Asta e marea noastră provocare: să educăm părinții în alegerea cărților”

– Publicați cărți de povești. Dar povestea Editurii Cartemma care este?
– Am început timid, cu pași mici, cu cărți drăgalașe, dar acum, după trei ani, simt că avem ceva de spus pe piața cărților pentru copii din România. Pentru mine, ca și tânăr editor, fiecare carte publicată devine o provocare. Și asta pentru că, deși ne adresăm copiilor, părinții sunt cei care cumpără cărțile. Și, deși piața cărților pentru copii din România este în creștere și tot mai mulți părinți cumpără lunar cărți pentru copiii lor, sentimentul nostru – ca mică editură care alege cu mare grijă cărțile pe care le publică – este că părinții cumpără haotic. Criteriile după care aleg cărțile, de cele mai multe ori, nu sunt nici conținutul, nici calitatea hârtiei, ci doar prețul. Iar asta e marea noastră provocare: să educăm părinții în alegerea cărților care să aibă un conținut bun, o poveste relevantă, o hârtie de calitate și un preț real.

”Suntem recunoscuți pentru cărțile cu mesaje pentru mari și mici”

– Care este mesajul general pe care doriți să îl transmiteți prin cărțile pe care alegeți să le publicați?
– Știm că suntem oarecum idealiști, într-o Românie în care nici adulții nu prea mai citesc, și ne dorim ca mesajele din cărțile noastre să-i atingă atât pe cei mari, cât și pe cei mici. Până acum se pare că ne-a reușit acest lucru într-o mică măsură, pentru că noi, ca editură, suntem recunoscuți pentru cărțile cu mesaje pentru mari și mici. În ianuarie vom publica, de exemplu, patru cărți absolut fantastice, despre libertate, despre ieșirea din zona de confort, despre cât de frumoasă poate deveni lumea atunci când suntem vulnerabili și deschiși către ceilalți, despre bucuria de a fi, despre unicitate, despre faptul că atunci când bucuria și tristețea sunt împărtășite, bucuria crește și tristețea scade.

De mâine, la Târgul Darurilor de Crăciun

– Reveniți în acest an la Târgul Darurilor de Crăciun.
– Revenim cu mare drag pentru că este unul dintre cele mai frumoase și mai armonioase târguri la care am participat vreodată. E o atmosferă de poveste, atât datorită expozanților – unul mai talentat decât celălalt -, dar și grație organizatorilor – Ileana și Ionuț, care, pe lângă faptul că sunt niște artiști minunați, sunt și niște oameni cu adevărat faini.

– Ce vom găsi la standul dvs.?
– Noi suntem o editură locală specializată pe cărți pentru copii. Deci la standul nostru veți găsi cărți frumoase cu teme bine alese pentru cei mici. Avem cărți despre prietenie, generozitate, răbdare, despre fericirea care vine din lucruri mărunte, dar și cărți care tratează problemele actuale ale lumii, și anume: diversitatea, drepturile copilului, educația, grija pentru mediul înconjurător, sărăcia, rasismul și intoleranța, conflictele globale.

Cea mai vândută carte, cel mai frumos compliment

– Care este cartea publicată de Editura Cartemma care se vinde cel mai bine?
– O carte de suflet publicată de noi, despre care am scris mult și în online, este ”Fericirea este o vulpe”. E o carte foarte bine gândită, o poveste amuzantă cu multe replici cu mesaje actuale. Cred că e și cea mai vândută carte a noastră.

– Care este complimentul cel mai frumos pe care l-ați primit apropo de cărțile dvs.?
– Atunci când participăm la târguri și le povestim celor care se opresc la standul nostru despre cărți și poveștile din ele, reacția lor ne dă curaj și îndrăzneală, pentru că sună cam așa: ”Nu credeam că în România există astfel de cărți, cu mesaje atât de frumoase și atât de frumos ilustrate!”

– Unde sunteți de găsit dincolo de târgul care se deschide mâine la bibliotecă?
– Ne puteți găsi online, pe cartemma.ro, dar și fizic, în Baia Mare, în Piața Libertății nr. 8, la sediul nostru, acolo unde săptămânal ne trec pragul mulți părinți, dar și clase întregi de copii, care vin la ore de lectură.

Ramona-Ioana Pop

Sursă foto: Anca Boloș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.