Lucrurile sunt simple: dacă Ileana Horoba-Danci nu avea o idee năstrușnică în 2012, atunci Târgul Darurilor de Crăciun, ajuns la a opta lui ediție, nu ar fi existat. An de an, Ileana nu doar s-a încăpățânat frumos să organizeze acest eveniment, dar a și expus creații de un rafinament irezistibil. În aceste zile sunteți invitați să îi cunoașteți colindătorii de porțelan, decupați direct din amintirile noastre cele mai frumoase de pe ulițele înzăpezite când colindam cu foc pentru mere și nuci…
Temele alese, doar cele care generează… nopți albe
– Finalurile de an sunt definite de nostalgii, așa că mi-e permis să întreb despre începuturile tale într-ale ceramicii…
– Deși mi-e tot mai greu să recunosc, debutul meu a fost acum mulți ani în urmă. Vreo 20… Eram foarte tânără când am participat la primul târg de mărțisor, dar și mai tânără când am avut prima expozițe personală. Am iubit ceramica încă de la prima întâlnire cu ea și i-am rămas fidelă și astăzi. În 2006 am absolvit Universitatea de Arte din Cluj și am realizat foarte repede că va trebui să trăiesc din ceea ce știu să fac. Aveam deja experiența câtorva târguri de mărțișor din București unde vindeam și bijuterie. Mi-am format un stil și un drum în bijuteria contemporană după mulți ani de muncă și foarte multe încercări.
– Care este mesajul din spatele creațiilor tale?
– În general îmi aleg teme de suflet. Când spun de suflet mă refer doar la cele care nu mă lasă să dorm până nu le realizez. Chiar am avut la un moment dat o colecție care s-a numit ”Nopți Albe” pentru că mă trezeam efectiv în puterea nopții și vedeam acele piese gata deși erau doar în mintea mea. Nu am un singur mesaj. Dacă mă refer strict la bijuterie, temele mele preferate sunt cele legate de natură. Dacă mă refer la obiectul decorativ, precum colecția pe care o prezint în acest an la Târgul Darurilor de Crăciun, caut să aibă o poveste care contează pentru mine, dar este relevantă și pentru publicul meu.
– Îți mai amintești prima creație?
– Eram prin clasa a opta, cred, când am găsit un rest de tastatură veche de masină de scris din care mi-am încropit un colier pe care n-am îndraznit să-l port pentru că, nu-i așa, era prea de tot :). Apoi în liceu am avut alte preocupări, iar în facultate am început să fac bijuterie într-un mod mai serios.
12 ritualuri – din amintirile noastre, pe pereți de porțelan
– Ce ai adus, Ileana, în acest an la târg?
– Sunt trei ani deja de când mi-am schimbat obiceiul de-a aduce la acest târg câte o colecție de bijuterie. Și asta nu pentru că nu mai fac sau nu mai vreau să fac bijuterie, ci pentru că în sufletul meu Crăciunul are o semnificație aparte. Am copilărit într-o frumoasă localitate din Maramureșul istoric și am avut parte de o copilărie căreia îi datorez tot ceea ce sunt astăzi. Din amalgamul de trăiri de-atunci, cele mai vii sunt cele legate de sărbătorile de iarnă. Colindam tot postul așteptând cu sufletul la gură seara de Crăciun. Era aproape de fiecare dată un ger cumplit, iar noi băteam toate ulițele satului și colindam cât ne țineau gura și plămânii. Era o bucurie greu de descris acum. Primeam nuci, mere și alune. Niciodată bani. Nu exista această noțiune. Când oamenii au început a plăti colindul cu bani, a început să dispară bucuria. Poate suna aberant, dar chiar așa este. Ei bine, și pentru că a fost atât de important pentru mine, de câțiva ani am încercat în urma unei documentări serioase să surprind în desen ritualuri specifice sărbatorilor de iarnă din fiecare zonă a țării. Unele se mai practică, altele au dispărut, altele sunt pe cale să dispară. Am reușit să reunesc, într-o colecție aparte, 12 ritualuri pe care în acest an vizitatorii târgului le vor putea identifica transpuse pe pereții din porțelan ai căsuțelor la ale căror geamuri colindam în copilărie. Este o colecție plină de nostalgie ce conține frânturi prețioase din copilăria fiecăruia dintre noi. Astfel “Colindătorii” mei, întruchipând magi, crai, capre, mascați, buhai, sorcove, aruncători de grâu etc., fac împreună o poveste a ceea ce înseamnă Crăciunul și sărbătorile de iarnă la noi în țară.
”Creștem o comunitate care învață să iubească frumosul”
– Ce înseamnă acest târg pentru tine?
– Acest târg este practic copilul meu de suflet. Al doilea copil de suflet după Târgul de Mărțișor. Este locul în care am expus pe parcursul anilor cele mai frumoase colecții de bijuterie pe care le-am creat, locul în care am interacționat cu publicul și-n care am cunoscut oameni extraordinari. Artiști, creatori și iubitori de frumos. Locul în care creștem o comunitate care învață să iubească și să prețuiască frumosul.
– Dacă ar fi să alegi un cadou din târg ce și pentru cine ai cumpăra?
– Sunt opt ani de când organizez acest târg și tot atâția de când cumpăr cadouri pentru cei dragi exclusiv de-aici. Și asta nu doar pentru că-i apreciez și respect foarte mult pe cei care expun, ci și din convingerea că doar sprijinindu-ne reciproc putem reuși. Pentru nepoții și finuții mei cumpăr jucării de la Anca și Irinel, iar pentru familie și prieteni găsesc de fiecare dată ceva frumos, unic și potrivit la restul expozanților.
”Putem dărui în foarte multe feluri și nu doar de Crăciun”
– E atât de aproape Crăciunul, Ileana…
– Crăciunul pentru mine este despre bucuria de-a dărui. Putem dărui în foarte multe feluri și nu doar de Crăciun. Artistul, creatorul de frumos în general, dăruiește – în fiecare moment de creație – părți din sufletul, timpul și energia lui. Sunt oameni care pot dărui și oameni care au nevoie să primească. Mereu va fi așa.
– Și fiindcă ai pomenit despre bucuria de a dărui, pentru cine sunt potriviți colindătorii tăi de porțelan?
– Colindătorii mei sunt potriviți pentru toți cei ce duc dorul copilăriei, al vetrelor calde și geamurilor luminate de lampă, al glasurilor de copii și al sărbătorilor de altădată.
Îi puteți întâlni pe colindătorii Ilenei la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” azi până la 19.00, mâine de la 9.00 la 19.00 și sâmbătă de la 9.00 la 14.00. Și dacă tot ajungeți la târg, pozați un stand care vă place, trimiteți poza în mesaj pe contul de Facebook EZiarultău, noi o vom publica și, dacă adună cele mai multe like-uri, va fi premiată.
Ramona-Ioana Pop
Sursă foto: Ileana Bijoux