Luați niște rășină, niște culori, eventual un capac de la o sticlă de bere și haideți să vedem ce iese. Mie sigur nimic. Vouă, nu știu (poate aveți mai multă îndemânare). Dar știu sigur o sigheteancă, pe Imola Kis-Szétsi, căreia din aceste elemente i-a ieșit o bijuterie. Și așa a început totul…

Imola Kis-Szétsi

”Să ne bucurăm împreună!”

”Am turnat rășină colorată de mine într-un capac de la o sticlă de bere” – aceasta este prima creație semnată Imola Kis-Szétsi. O sigheteancă de 26 de ani, care transpune în creațiile ei energia care o caracterizează: ”Sunt genul de om care nu poate să stea fără să nu lucreze ceva cu mâinile. Așa că efectiv de când mă știu mereu am inventat câte ceva. Am experimentat mai multe feluri de a mă exprima artistic, dar de doi ani m-am axat pe crearea de bijuterii din rășină fiindcă este o formă de artă care încorporează atât pictura și combinarea culorilor până la atingerea armoniei, cât și arta modelajului. Când nu lucrez la obiecte personalizate la cerere, mă inspir din filme și trenduri care îmi sunt dragi și le asimilez într-un mod unic mie. Fiind absolventă a profilului de cinematografie din cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, sunt mereu influențată de a șaptea artă”.

Mesajul din spatele obiectelor create de Imola este bucuria, după cum mărturisește chiar ea: ”Eu creez de plăcere. Este, în primul rând, un mod de a mă distra, deci vreau să transmit prin ceea ce fac fericire: fericirea pe care o am atunci când creez ceva. Să ne bucurăm împreună!”

Rășina, de la distracție la elementul surpriză

Imola își aduce în acest an în premieră la Târgul Darurilor de Crăciun. ”Am auzit de acest eveniment de la o prietenă care participă de mai multe ediții și relatările ei despre comunitatea formată în jurul acestui eveniment, dar și dorința de a-mi împărtași creațiile cu persoane care apreciază lucrul de mână m-au determinat să particip la târg”, mărturisește Imola. ”Bijuterii și accesorii făcute din rășină, combinații interesante de culoare, încorporarea de flori uscate, pictură manuală sau digitală – cam asta vor putea vizitatorii târgului descoperi la standul meu. Mereu optez pentru creații viu colorate și vesele. Nici nu am terminat bine ceva, că mintea îmi zboară deja la următorul proiect”, spune sigheteanca.

 

De ce rășină? Imola explică: ”Pentru că face posibil mixajul de elemente. Este extrem de distractiv să experimentez cu acest material, deși poate fi considerat în același timp și un exercițiu de răbdare, fiindcă un obiect din rășină necesită minimum 24 se ore până la finalizare și niciodată nu știi exact dacă viziunea ta va ieși așa cum îți dorești. Sau poate chiar mai bine…”

Cel mai frumos compliment

Obiectele personalizate sunt cele mai solicitate din gama creațiilor ei. Chestionată, însă, care creație personală a umplut-o mai tare de mândrie, Imola spune: ”Orice experiment nou care la final este mult peste așteptările mele. Cu cât este mai complicat sau necesită mai multă îndemânare, cu atât sunt mai mândră când reușesc să creez ceva deosebit”.

”Ai reușit să faci viziunea mea să devină realitate” – acesta spune Imola că a fost până acum cel mai frumos compliment primit la adresa creațiilor ei.

La Târgul Darurilor de Crăciun, debutul ”live”

Emoțiile legate de participarea la târgul care se va deschide în 18 decembrie la Biblioteca Județeană ”Petre Dulfu” din Baia Mare sunt cu atât mai mari cu cât, se confesează Imola zâmbind, ”până acum mi-am prezentat creațiile doar on-line: acest târg va fi prima mea <<apariție live>>”.

Și pentru că debutul ei ”live” va fi prilejuit de Crăciun, am provocat-o pe Imola să ne spună despre ce înseamnă această sărbătoare pentru ea: ”Crăciunul este pentru mine <<scuza>>perfectă pentru a face daruri personalizate celor dragi și un motiv să fim toți împreună. Din târgul de la Baia Mare mi-ar plăcea să aleg un obiect unic cu gândul la mama mea”, spune Imola.

Pe Imola și bijuteriile ei vesele și colorate le puteți descoperi la Târgul Darurilor de Crăciun organizat de Asociația NOD sau pe contul de Facebook IKShandmade.

Ramona-Ioana Pop

Sursă foto: Imola Kis-Szétsi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.