„colectiv”, documentarul regizat de Alexander Nanau, a câştigat aseară Premiul Academiei Europene de Film pentru ”Cel mai bun film documentar”, în cadrul celei de-a 33-a ediţii a galei European Film Awards, şi a fost nominalizat, alături de „Another Round” şi „Corpus Cristi”, pentru distincţia LUX Audience Film Award – se arat[ ]ntr-un comunicat al realizatorilor producției.

„Faptul că votul majoritar al Academiei Europene de Film din anul acesta teribil pentru noi toti a venit către filmul «colectiv» este pentru mine mai ales o recunoaştere a importanţei jurnalismului în societatea noastră, o recunoaştere a curajului avertizorilor de integritate, o recunoaştere a dreptului cetăţenilor zilelor noastre de a fi respectaţi şi protejaţi de politicienii statelor lor”, a declarat regizorul Alexander Nanau.

„colectiv” este primul documentar românesc câştigător la European Film Awards. Fondată în 1988, Academia reuneşte peste 3,800 de cineaşti din Europa.

LUX Prize a fost creat acum 13 de Parlamentul European pentru a susţine difuzarea filmelor europene. Cele trei filme finaliste vor fi subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE, astfel încât spectatorii din întreaga Europă să poată viziona filmele nominalizate. Până pe 28 aprilie, când va fi desemnat câştigătorul, publicul şi deputaţii din Parlamentul European pot vor vota online, ambele voturi contând 50%. LUX Audience Film Award este susţinut de Academia Europeană de Film, în parteneriat cu Comisia Europeană, Creative Europe şi Europa Cinemas.

„colectiv” este propunerea României la premiile Oscar 2021, secţiunea „Cel mai bun lungmetraj internațional”. Este pentru prima dată când un documentar este propunerea României în competiţia pentru premiile Academiei Americane de Film. În plus, distribuitorii americani ai filmului, Magnolia Pictures şi Participant, vor înscrie filmul şi pentru secţiunea „Cel mai bun film documentar”.

Filmul a obţinut titlul de cel mai bun documentar în cadrul mai multor festivaluri internaţionale de film, printre care It’s All True- Brazilia, Hamptons International Film Festival – SUA, Docville – Belgia, DocAviv Film Festival – Israel, Zurich Film Festival- Elveţia, sau Luxembourg Film festival- Luxemburg.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.