Cluj-Napoca a intrat în rețeaua orașelor creative UNESCO, cu titulatura de City of Film, alături de Cannes (Franța) și Gdynia (Polonia). Este primul oraș din România membru al acestei prestigioase structuri internaţionale.

”TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice”

Clujul primește această titulatură în anul în care Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) a aniversat 20 de ediții, marcând două decenii în care a contribuit masiv la transformarea orașului într-unul dintre cele mai active din România, din punct de vedere cultural. ”TIFF a pus Clujul pe harta industriei cinematografice, având ca obiectiv comun cu autoritățile locale, pe termen lung, transformarea sa într-un centru major de producție de film, care să atragă producători români și străini, investiții în economia locală și formarea profesioniștilor la nivel local”, se arată în comunicatul TIFF.

”Mă bucur că această titulatură consfințește influența majoră pe care brandul TIFF a avut-o asupra orașului în ultimii 20 de ani. Primul eveniment cultural major din Cluj a deschis calea către alte proiecte mari, a influențat generații de copii și tineri, a modelat mentalități și a impulsionat turismul și dezvoltarea unor afaceri locale, a pus în valoare locuri devenite acum simbolice pentru oraș. TIFF-ul a avut un impact puternic asupra profilului cultural al orașului, a determinat apariția unor noi facultăți de film. Clujul este, fără dubii, orașul filmului”, declară Tudor Giurgiu – președinte TIFF.

21 de orașe de film UNESCO

Lista celor 49 de orașe care se alătură rețelei Creative Cities a fost publicată ieri, trei dintre ele primind titulatura de City of Film.

”Cele 21 de orașe de film UNESCO se întind pe tot globul, din Japonia până în America de Sud, rețeaua încurajând parteneriatele și schimbul de idei. Fiecare oraș al filmului vine cu o moștenire cinematografică unică. În total, rețeaua de orașe creative UNESCO, creată în 2004, cuprinde aproape 300 de oraşe din peste 80 de țări. Rețeaua este concepută pentru a încuraja parteneriate mai mari între UNESCO și orașele creative din întreaga lume”, informează sursa citată.

Proiectul Cluj – City of Film a fost inițiat de TIFF și realizat împreună cu Primăria Cluj-Napoca și Centrul Cultural Clujean, în consultare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, prin Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Sapientia, prin Facultatea de Științe și Arte (Centrul de Cercetare pentru Studii de Cinema și Media), Universitatea de Artă și Design, Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, Cluster-ul de Industrii Creative, Centrul Regional de Excelenţă pentru Industriile Creative (CREIC).

Comunicatul integral este disponibil aici.

Sursă informații și foto: TIFF (credit foto Marius Mariș)

 

CITEȘTE ȘI:
Un muzeograf din Baia Mare, consultant pentru spotul TIFF 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.