Festivalul Internaţional de Film Transilvania anunţă Focus Nordic, un program complex, cel mai mare de acest fel din istoria TIFF, dedicat unei cinematografii europene bogate, diverse şi inovatoare, cea din ţările nordice: Suedia, Danemarca, Finlanda, Norvegia şi Islanda. Programul marchează o colaborare cu Festivalul de Film Goteborg (Suedia), dar şi cu institute de film din toate cele cinci ţări.

Filme proiectate în premieră în România

„Festivalul de Film de la Goteborg este dedicat susţinerii şi promovării internaţionale a filmelor şi a cineaştilor nordici. Este o plăcere şi o onoare să cooperăm cu un festival precum TIFF. Profităm de această oportunitate pentru a propune publicului o selecţie interesantă din cinematografia nordică contemporană, care este extrem de variată” spune Jonas Holmberg, directorul artistic al Festivalului de Film de la Goteborg, care se desfășoară în perioada 27 ianuarie – 5 februarie 2023.

Pe lângă acest parteneriat, organizatorii TIFF anunţă colaborări cu Swedish Film Institute, Danish Film Institute, Finnish Film Foundation, Norwegian Film Institute şi Icelandic Film Centre pentru definitivarea programului Focus Nordic, care va include proiecţii de film, cine-concerte, dar şi invitaţi speciali, evenimente sau expoziţii.

Astfel, Focus Nordic va include peste 25 de filme, multe fiind proiectate în premieră pentru ţara noastră.

Sisu”, comparat cu ”Inglourious Basterds

Printre primele titluri confirmate se numără hipnotizantul ”Sisu” (Finlanda, 2022), regizat de Jalmari Helander. Plasat în 1944, filmul spune povestea unui fost soldat care descoperă o cantitate considerabilă de aur în pământurile îngheţate ale Laponiei, dar planurile lui sunt întrerupte violent de o unitate de nazişti în retragere spre Germania. Aici începe o luptă intensă între finlandezul care pare de neclintit şi răzbunătorii nazişti. Comparat de critici cu ”Inglourious Basterds” (regia Quentin Tarantino, 2009) pentru subiect, ritm şi umor, ”Sisu” a avut premieră la Festivalul Internaţional de Film Toronto 2022 şi a fost premiat la Festivalul de Film de la Sitges 2022: „Fără să-şi piardă substanţa, filmul e plin de momente hilare şi imagini splendide. E o călătorie în care regizorul reuşeşte să menţină şi să intensifice forţa de la început, creând un film captivant şi bizar” (Cineuropa).

Driving Mum” și ”Sick of Myself

Şi comedia neagră ”Driving Mum” (regia Hilmar Oddsson, Islanda, 2022) va avea premiera naţională la TIFF, în Focus Nordic. Vrând să îndeplinească ultima dorinţă a mamei sale, un bărbat de vârstă mijlocie pleacă într-o călătorie cu aceasta, chiar dacă ea nu mai este în viaţă. Aventura neobişnuita se dovedeşte a fi una iniţiatică, plină de revelaţii şi de umor. ”Driving Mum” a câştigat Marele Premiul al Festivalului de Film Tallin Black Nights 2022.

Din selecţia Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2022, unde a concurat pentru premiul Un Certain Regard, spectatorii vor putea urmări satira ”Sick of Myself” (regia Kristoffer Borgli, Norvegia, 2022 – foto din film). Când iubitul ei devine cunoscut ca artist contemporan şi primeşte atenţie de la o lume întreagă, o tânără din Oslo e cuprinsă de gelozie şi începe să facă gesturi extreme ca să atragă, la rândul ei, atenţia şi simpatia oamenilor.

Cea de a 22-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc la Cluj-Napoca în perioada 9 – 18 iunie 2023.

Sursă informații și foto: TIFF

CITEȘTE ȘI: Premiile Oscar 2023 | ”Everything Everywhere All at Once”, campion la…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.