Cine a fost pictorul Dan Băjenaru, a cărui formare artistică a fost influențată de Școala de pictură de la Baia Mare

Dan Băjenaru (1900, Pitești – 1988, București)

Pe 11 mai celebrăm nașterea pictorului Dan Băjenaru, o figură semnificativă a artei românești din secolul al XX-lea. Formarea sa artistică a fost influențată de Școala de pictură de la Baia Mare și de studiile la Paris, contribuind la conturarea unui stil personal și la crearea unei opere diverse.

Contextul familial a avut o influență importantă asupra formării sale artistice. Tatăl său, Ion Băjenaru, a fost un tenor apreciat și unul dintre inițiatorii Operei Române – pe care îl regăsim imortalizat de artist în lucrarea intitulată „Inițiatorii operei române”, pictură inclusă în patrimoniul muzeului nostru, pe care o puteți admira în planșa de mai jos.

Dan Băjenaru și-a început studiile la Școala de Arte Frumoase din București, avându-l printre mentori pe G. D. Mirea, exponent de bază al picturii academice românești. Ulterior, din 1927, și-a continuat formarea la Paris.

Ca bursier, a activat la Baia Mare în timpul verilor, între anii 1919 și 1926 (unele surse menționează activitatea sa aici până în anul 1924). Această perioadă a fost crucială pentru dezvoltarea sa artistică, contactul cu principiile Școlii de pictură băimărene au contribuit la modelarea viziunii sale artistice.

Dan Băjenaru a avut o bogată activitate expozițională, atât în țară, cât și peste hotare. Debutul său a avut loc la Paris, cu o expoziție personală în 1926, urmată de participarea la Salonul de Toamnă din 1927, un eveniment important care i-a adus recunoaștere internațională, care a culminat cu acordarea medaliei de argint la Expoziția Universală de la Paris, în 1937.

Începând din 1929, participarea sa la Salonul Oficial din țară a fost constantă și apreciată prin numeroase premii. De asemenea, între anii 1930 și 1940, a expus în cadrul manifestărilor Tinerimii Artistice și ale Grupului Nostru.

Lucrările sale au fost incluse în expoziții itinerante de artă românească organizate în marile orașe europene. Deschide expoziții personale în țară – la București și Bacău – dar și peste hotare – în Ciudad de Mexico, New York și Los Angeles. În anul 1965, una dintre lucrările sale de propagandă a fost inclusă în expoziția aniversară a două decenii de la Congresul al IX-lea al Partidului Comunist. În 1975, la București, i-a fost dedicată o amplă expoziție retrospectivă.

Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» deține în patrimoniu 11 lucrări de pictură semnate de Dan Băjenaru, dintre care „Panoramă Băimăreană cu Turnul Ștefan”, realizată probabil în 1926, este expusă în cadrul expoziției permanente a muzeului.

Vă invităm să ne vizitați și să descoperiți universul artistic al lui Dan Băjenaru și legătura sa cu Baia Mare, orașul pictorilor!

Sursa text și foto: Muzeul Judetean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.