Aștepți un an întreg sezonul în care să te poți uita liniștit la filme de Crăciun, fără să te simți vinovat că iubești această sărbătoare chiar și când e vremea… cireșelor. Și indiferent dacă ai poftă să râzi strașnic la o comedie, să oftezi discret lângă o poveste romantică sau chiar să simți niște adrenalină generată de intrigi polițiste, registrul acoperit de filmele de Crăciun este foarte generos. Așa, cam ca și Moș Crăciun când ești cuminte!

Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, favoritul americanilor

Părerile sunt împărțite când vine vorba despre ierarhii privind cele mai frumoase sau cele mai iubite filme de Crăciun. În urma unui sondaj de opinie realizat anul trecut de Hollywood Reporter și Morning Consult, citat de cheatsheet.com, americanii au decretat că ”Rudolph the Red-Nosed Reindeer” este favoritul lor de Crăciun din toate timpurile. Animația din 1964 a primit votul a peste 80% din cei 2.200 de adulți intervievați în cadrul sondajului, mai mult de jumătate dintre aceștia recunoscând că îl simpatizează în mod deosebit pe Rudolph. 68% au admis că vizionarea acestui film reprezintă o adevărată tradiție de Crăciun în familiile lor.

”It’s a Wonderful Life”, iubit de public și apreciat de critici

Atât în topul celor mai bune filme de Crăciun din toate timpurile realizate de Esquire, cât și în cel similar al imdb.com (ca să facem referire doar la două), clasicul ”It’s a Wonderful Life” ocupă primul loc. Puține filme surprind atât de bine spiritul Crăciunului ca și acest clasic care vorbește despre magia din viața fiecăruia dintre noi. Regizat de Frank Capra, a fost votat (în 1998) pe locul 11 în lista celor mai bune 100 de filme din toate timpurile, listă realizată de Institutul American de Film. Cu James Stewart şi Donna Reed în rolurile principale, filmul a câştigat un Glob de Aur (pentru regie) şi a primit cinci nominalizări la premiile Oscar.

”Frosty the Snowman” sau cum și pălăriile fac minuni de Crăciun…

Acesta este un alt clasic animat care câștigă locul I într-o ierarhie dedicată filmelor de Crăciun, top realizat de această dată de cosmopolitan.com. O pălărie fermecată din mătase, Frosty – omul de zăpadă care prinde viață, fetița Karen, un iepure care răspunde la numele de Hocus Pocus și magicianul aflat pe urmele pălăriei miraculoase sunt protagoniștii unei povești care nu degeaba este considerată a fi clasică.

 

„A Christmas Carol” – redescoperă bucuria!

Povestirea „A Christmas Carol”(1843) a lui Charles Dickens spune povestea morocănosului și zgârcitului Ebenezer Scrooge pentru care Crăciunul nu este decât o altă zi din calendar. După ce este vizitat de spirite (din trecut, prezent și chiar viitor!), redescoperă compasiunea față de semeni și bucuria sărbătorii. Celebra povestire a lui Dickens a cunoscut de-a lungul timpului mai multe variante de ecranizare, oricare dintre ele având farmecul ei.

Miracle on 34th Street” vă va învăţa să credeți în magie. Asta pentru că filmul spune povestea unui bătrân care pretinde a fi Moș Crăciun. Unii îl cred, alții sunt sceptici. Unii îl adoră, alții îl consideră rătăcit în iluzii. Întâmplări din cele mai ciudate se succed, iar spiritul Crăciunului va ieși triumfător într-o poveste emoționantă. În prima ecranizare, cea din 1947, rolul fetiţei este jucat de Natalie Wood, acesta fiind rolul ei de debut. Avea pe atunci 9 ani…

Magia Crăciunului, comparabilă doar cu magia dragostei…

Pentru cei care nu se dau neapărat în vânt după filme clasice, elle.com plasează pe primele două locuri în topul filmelor de văzut în sezonul sărbătorilor de iarnă două pelicule ale anilor 2000, suficient de șarmante cât să aibă toate șansele să devină în timp niște clasice și ele…

”The Holiday” (2006) spune povestea a două femei  care, nemulțumite de viața lor, fac schimb de case pentru sărbători. Schimbarea de decor – Amanda (Cameron Diaz) locuiește în Statele Unite, Iris (Kate Winslet) în Anglia – le priește protagonistelor, Moș Crăciun aducându-le în dar… povești de iubire. Regizat de Nancy Meyers și având o distribuție de zile mari (să îi mai pomenim aici și pe Jude Law ori Jack Black), filmul vă va induce o stare de bine care se asortează perfect cu Crăciunul.

Tot despre povești de iubire este vorba și în ”Love Actually” (2003). Opt cupluri foarte diferite, dar interconectate, în decor de decembrie londonez. De la zâmbet la emoție calea e parcursă natural în regia lui Richard Curtis atunci când personajele sunt interpretate de actori ca Emma Thompson, Liam Neeson, Keira Knightley, Hugh Grant, Colin Firth, Laura Linney sau Bill Nighy. Două filme despre magia și puterea dragostei și despre fascinantul haos exterior și interior care vine o dată cu ea.

R. Anda Toma

Sursă foto: imdb.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.