Volumul „Programul iconografic din bisericile de lemn maramureșene” va fi lansat mâine, 18 ianuarie, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Autor, dr. Dumitrița Daniela Filip.

”Pentru omul de azi, discursul teologic exprimat vizual-plastic în bisericile «bătrâne» a devenit, în mare măsură, de neînţeles. S-a pierdut cheia înţelesului odată cu înstrăinarea vieţuirii sale de sacru şi cu ancorarea în cele materiale, odată cu «urbanizarea» vieţii. Analizate ţinând cont de contextul istoric şi de spiritualitatea Bisericii al cărei parietal îl împodobesc, scenele pictate în bisericile maramureşene alcătuiesc un program iconografic ce abundă în idei teologice şi susţine vizual ceea ce imnografia grăieşte urechii, auzului”, se arată în introducerea cărții.

Volumul semnat de Dumitrița Daniela Filip – originară din Maramureș, în prezent restaurator expert atestat de Ministerul Culturii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia – este publicat prin programul-concurs de publicare a tezelor de doctorat demarat de Editura Mega din Cluj-Napoca.

”Se remarcă prin noutatea de abordare a picturii din bisericile maramureșene de secol XVIII și început de secol XIX din perspectivă istorică și teologică. (…) Propunerea de înțelegere și interpretare a discursului iconografic cu care autoarea vine în întâmpinarea cititorior deschide noi orizonturi pentru o cercetare interdisciplinară, care evidențiază, pe de o parte, corespondența dintre contextul istoric, politic, social, confesional și temele pictate, iar pe de altă parte, corespondența dintre iconografie, arhitectură și simbolismul spațiului sacru. Identificarea surselor din care zugravii maramureșeni s-au inspirat în redactarea programului iconografic este un alt element de noutate pe care îl aduce cercetarea de față”, se arată în invitația lansată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei pentru evenimentul programat la ora 17.00.

Lansarea de carte va fi urmată de un microrecital folcloric susținut la taragot și fluier de interpretul maramureșean Dorin Filip.

Sursă foto: Editura Mega

CITEȘTE ȘI:
”Să scoatem abecedarele satelor din Maramureș!” (Măriuca Verdeș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.