Cartea de benzi desenate ”Noi cu a noști! O aventură SF la muzeu!” vorbește despre multiculturalitatea Maramureșului. ”Povestiri despre etniile din Maramureș au prins viață într-o carte de benzi desenate care să inspire și să apropie copiii, promovând toleranța, respectul și acceptarea multiculturalității”, spun reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.
Cartea este parte din proiectul cultural ”Noi cu a noști! Program de comunicare a meșteșugurilor tradiționale”, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul își propune ”cunoașterea și valorificarea patrimoniului multicultural din Maramureșul Istoric, oferind noi perspective asupra elementului interculturalității reperabil în designul social al zonei. Acest proiect se adresează comunității locale și vizitatorilor, și își propune o transmitere selectivă și experiențială a unor informații legate de comunitățile etnice care au conviețuit în Maramureș timp de secole”, menționează sursa citată.
Sub cupola proiectului cultural ”Noi cu a noști! Program de comunicare a meșteșugurilor tradiționale” au avut loc diverse ateliere: opincărit, sculptură în lemn, țesut tradițional, confecționarea ornamentelor în sticle, cusut și brodat, confecționarea zgărdanelor, fierărit, olărit, confecționarea măștilor tradiționale, pictură pe sticlă. Precum și un festival multicultural.
Conceperea, editarea și publicarea cărții de benzi desenate fac parte din programul educațional conceput prin acest proiect bazat pe valorile locale. Scopul final este ”încurajarea tinerilor să descopere identitatea culturală a regiunii, ca parte a identității naționale și să contribuie activ la promovarea frumuseții și diversității culturale specifice Maramureșului”.
Text, grafică și design – Adina Popescu și Alexandru Ciubotariu.
Sursă: Noi cu a noști