Când talentul întâlnește… talentul, picturile prind viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Am stabilit asta deja parcurgând, episod după episod, serialul tablourilor din expoziția permanentă a Muzeului Județean de Artă care au devenit povești spuse de tinerii performeri de la Asociația Culturală Artspot, coordonați de actorul Dragoș Călin, cu prilejul ediției de anul trecut a ”Nopții muzeelor”.

Azi venim cu un nou argument, cu un nou episod, să țină de dor până când galeriile Muzeului Județean de Artă vor putea fi din nou vizitate și vor prinde iar viață sub pașii și privirile iubitorilor de frumos.

🎥 Povestea ”Înșir-te Mărgărite!” continuă azi cu episodul Zoltán BITAY – ”Ilustrație” vs. Cristina Miculaiciuc

”Artistul plastic băimărean Zoltán Bitay s-a născut în anul 1931 la Cermei, în judeţul Arad. Cunoscut astăzi ca pictor şi grafician, el şi-a realizat pregătirea artistică urmând, la Cluj, cursurile secţiei Pictură din cadrul Institutului de Arte Plastice «Ion Andreescu», pe care le-a absolvit în anul 1958, avându-i ca profesori şi mentori pe Tibor Kádár, Teodor Harşia şi Béla Nagy Abodi.

Imediat după absolvire s-a stabilit la Baia Mare, unde a şi debutat la Expoziţia Regională din 1958 a membrilor Filialei Baia Mare a Uniunii Artiştilor Plastici din România. Zoltán Bitay s-a integrat rapid în mişcarea artistică băimăreană participând, apoi, cu regularitate aproape anuală, la expoziţiile oficiale anuale şi la cele de grup şi colective organizate de filiala băimăreană a UAPR.

Pe lângă pictura de şevalet, artistul s-a preocupat în egală măsură de grafica de şevalet şi apoi de grafica publicitară, de arta decorativă şi de for public, făcând astfel dovada calităţilor sale de artist complex, capabil să treacă uşor de la o tehnică la alta. Sunt notabile lucrările artistice realizate de Zoltán Bitay în tehnicile mozaicului, a vitraliului etc.” (Dr. Ioan Angel Negrean)

Proiect realizat în parteneriat cu Artspot – Baia Mare, cu sprijinul Teatrului Municipal Baia Mare.

Sursă informații, foto și video: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

DESCOPERĂ ȘI:
Mihai Olos – „Rosturi” vs. Leea Maroșan
József Balla – ”Portretul lui Sándor Ziffer” vs Edy Markis
Sándor Ziffer – „Autoportret” VS Anand Donca
Dorel Petrehuș – „Din lumea 9” vs Teodora Cupșe
János Thorma – ”Destindere” vs. Victor Șanta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.