János Thorma - ”Destindere” vs. Victor Șanta

Când talentul întâlnește… talentul, picturile prind viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Până când pe galeriile Muzeului Județean de Artă se vor auzi din nou pașii vizitatorilor, privim peste umărul timpului spre ”Noaptea muzeelor”, ediția 2019, atunci când tinerii performeri de la Asociația Culturală Artspot, coordonați de actorul Dragoș Călin, au dat un altfel de viață unor lucrări din expoziția permanentă a Muzeul Județean de Artă.

În interpretarea lor personală, tablourile și autorii lor ”au vorbit” vizitatorilor, metamorfozând popasul la muzeu într-o experiență memorabilă.

János Thorma – ”Destindere”

🎥 Povestea ”Înșir-te Mărgărite!” continuă azi cu episodul János Thorma – ”Destindere” vs. Victor Șanta.

”Complexitatea şi anvergura personalităţii lui János Thorma se poate distinge atât prin creaţia sa artistică, precum şi prin rolul pe care l-a avut în anul 1896 ca unul dintre fondatorii coloniei de artişti de la Baia Mare, pentru ca apoi, între anii 1902-1927, să devină principalul profesor al Asociaţiei Pictorilor de la Baia Mare. Din 1917 devine preşedintele acestei asociaţii.

Şi-a început studiile de arte plastice la Şcoala de desen la Székely Bertalan, apoi în anii 1888-1890 le-a continuat la München sub îndrumarea lui Simon Hollósy la Academia Regală Bavareză de Artă. În anul 1891 şi între anii 1893-1895 a lucrat la Academia Julian la Paris. Pictura lui a pornit sub semnul naturalismului având ca model creaţia lui Bastien-Lepage, în prima perioadă de creaţie lăsându-se influenţat de idealurile clasicismului francez si inspirat de romantismul german în creaţii dedicate revoluţiei de la 1848-1849.

Cea de-a doua perioadă a creaţiei lui János Thorma este, în cea mai mare măsură, sintetiză a plein-air-ismului în formule plastice determinate de experienţa simbolismului gauguinian şi de experienţele secesioniste. Dacă în plan didactic devine tot mai implicat în dezvoltarea şcolii şi a mişcării artistice şi coloniei artistice, în planul creaţiei personale trece de la implicarea socială la o lume oarecum autosuficientă, ideală, dar foarte personală prin expresie plastică şi devotament personal sentimental”. (dr. Dorel Topan)

Proiect realizat în parteneriat cu Artspot – Baia Mare, cu sprijinul Teatrului Municipal Baia Mare.

Sursă informații, foto și video: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

DESCOPERĂ ȘI:
🎬 episodul Sándor Ziffer – „Autoportret” vs Anand Donca
🎬 episodul Dorel Petrehuș – „Din lumea 9” vs Teodora Cupșe
🎬 episodul József Balla – ”Portretul lui Sándor Ziffer” vs Edy Markis
🎬 episodul Mihai Olos – „Rosturi” vs Leea Maroșan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.