Maramureșul are numeroase biserici monument istoric. Doar că degeaba le are dacă nu știe să le pună în valoare. O simplă vizită la aceste monumente istorice arată cât de mult ne pasă de aceste bogății. Se construiește haotic, fiecare după cum vrea, de cele mai multe nefiind niciun aviz dat în acest sens.
Direcția Județeană pentru Cultură Maramureș atrăgea atenția, la finele anului trecut, că este nevoie de un standard pentru monumentele funerare, existând numeroase solicitări ale instituţiei adresate preoţilor parohi administratori ai bisericilor monumente istorice cu privire la acest subiect.
Aura Pintea, directorul Direcției Județene pentru Cultură Maramureș a ținut să arate că unii s-au conformat şi au impus un standard pentru monumentele funerare, un exemplu pozitiv fiind cimitirul din Strâmtura.
„Ȋn vara anului trecut, o enoriaşă a dorit edificarea unui monument funerar din piatră în acest cimitir, şi chiar dacă instituţia noastră, prin avizele sale aprobă realizarea de monumente funerare din piatră naturală neşlefuită, suntem întotdeauna atenţi la monumentele vechi din cimitir, pentru a nu se crea discrepanţe între monumentele funerare noi şi cele vechi din incinta unui monument istoric. De data aceasta am avut susţinerea şi chiar insistenţa primarului comunei Strâmtura şi a preotului paroh Belea Gheroghe Bogdan, care a preluat parohia din 2018 de a păstra obiceiul început de curând de realizare a unor cruci din lemn tradiţionale, care au şi adus aprecierea Episcopiei. A fost din punctul nostru de vedere o reacţie firească a comunităţii locale, prin reprezentanţii ei legali şi spirituali, pe care am respectat-o, am acceptat-o pentru că a fost bine justificată şi în favoarea monumentului istoric în discuţie.
Tot în vara anului trecut am întreprins mai multe vizite şi am avut o corespondenţă intensă cu părintele Iustin Luţai din Săpânţa şi soţia acestuia. Dacă în trecut s-au făcut mai multe intervenţii neavizate la biserică, pentru care este deschis un dosar penal, au existat procese între parohie şi urmaşii lui Stan Pătraş. S-a solicitat un aviz – neacordat – pentru construirea unor anexe în incinta cimitirului, preotul Luţai – fiul fiind hotărât să intre în legalitate cu toate proiectele începute sau aflate în plan. Ȋnceputul s-a făcut prin avizarea schimbării accesului auto lateral, pe baza unui proiect supus atenţiei CZMI nr. 6”, a punctat Aura Pintea, directorul DJC Maramureș.
Dragoș HOJDA