Vă propunem, în cele ce urmează, o prezentare a Bibliotecii Județene ”Petre Dulfu” Baia Mare, în câteva date statistice şi mai multe curiozităţi, prin care încercăm să ne facem (mai) cunoscuţi atât abonaților noștri, cât și cititorilor care încă nu au trecut pragul instituției noastre.

Vom formula, în acest sens, un set de zece întrebări şi răspunsuri, și lansăm următoarea provocare: fiecare cititor al acestui articol să încerce să formuleze o altă întrebare despre bibliotecă şi colecţiile sale, pe care să o plaseze în zona de comentarii; în momentul în care se adună un număr de zece (relevante, de interes general, evident), revenim cu un nou set de răspunsuri la respectivele întrebări. De-acord? 🙂

1. Câte cărți are biblioteca?
– Circa 740.000 unităţi de bibliotecă, dintre care aproape 700.000 cărţi şi 41.000 sunt publicaţii seriale.
2. Care este cartea cea mai veche, din punctul de vedere al anului de tipărire?
– „De lingua latinae elegantia libri”, autor Lorenzo Valla, publicată în anul 1538.
3. De câte ori a fost împrumutată?
– Nu a fost niciodată consultată în ultimii 25 de ani, de când există softul actual de bibliotecă. Este accesibilă doar în regim de sală de lectură, în cadrul secţiei. Momentan face parte dintr-o expoziţie.
4. Care sunt cea mai mică şi care cea mai mare carte din bibliotecă?
Cel mai mic volum este „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, ediţia 1937 (35x23x3 mm). Cel mai mare volum este „Curtea de Argeş” – Monografie a mănăstirii tipărită din porunca Majestăţii Sale Carol I şi a Reginei Elisabeta, în limba germană, Berlin, 1911 (520x410x60 mm, cântărește aproximativ 12 kg).
5. Care sunt cele mai recente titluri intrate în fondul bibliotecii?
– „One Punch Man”, vol. 15 şi 16, de Yusuke Murata; „De la Fondul Antonescu, la conturile lui Ceauşescu”, de Ion Cristoiu; „Întâlniri cu Nicolae Ceauşescu”, de Ion Traian Ştefănescu; „Sfârşitul bibliotecii mele”, de Alberto Manguel; „Cuvintele unui mare român: fragmente din discursuri”, de Ion. I. C. Brătianu.
6. Câți abonați are instituţia?
– 78.895 totalul cititorilor înscrişi în baza de date a bibliotecii şi 22.941 utilizatori cu cont pe pagina web.
7. Care e cel mai în vârstă?
– Este Petre Picu , cititor activ, născut în 23 noiembrie 1928.
8. Care este cartea cel mai des împrumutată?
– Imposibil să dăm un răspuns cert la această întrebare, fiindcă nu avem niciun instrument care să ne indice un număr al împrumuturilor unui titlu, editat în mai multe ediţii şi cu numeroase exemplare din fiecare ediţie. Dar bibliografia şcolară este cea mai circulată, de voie, de nevoie. Astfel încât vom enumera un top 5, aproximativ, al titlurilor din bibliografia şcolară şi un top 5 din celelalte titluri (într-o ordine probabilistică):
a. Bibliografie şcolară: „Poezii”, de Mihai Eminescu (cea mai veche ediţie aflată în bibliotecă 1883); „Ion”, de Liviu Rebreanu (1920); „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu (1941); „Moromeţii”, de Marin Preda (1955); „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu (1955).
b. Altele: „Arta războiului”, de Sun Tzu (prima ediţie în limba română 1976); „Limbajul trupului”, de Allan Pease (1993); „Inteligenţa emoţională”, de Daniel Goleman (2001); „Tată bogat, tată sărac”, de Robert T. Kiyosaki (2000); „Mein Kampf”, de Adolf Hitler (1994).
9. Ce împrumută, în general, băimărenii?
– Depinde de necesităţile fiecăruia. Elevii citesc îndeosebi bibliografie şcolară şi cărţi de pregătire pentru bacalaureat, studenţii cu preponderenţă drept şi etnologie/etnografie, iar băimărenii trecuţi de perioada şcolarizării în special cărţi de dezvoltare personală şi beletristică.
10. Care este cel mai fervent cititor?
– Gheorghe Opriş (născut în 1942) are la activ 17.378 împrumuturi, cuprinzând cărţi şi periodice deopotrivă. Lecturează cu preponderenţă domeniile istorie, spionaj, servicii şi societăţi secrete, dar şi economie, religie, ştiinţe oculte, mistere, paranormal etc. Zi de zi este nelipsit de la secţia Periodice şi participă la majoritatea activităţilor culturale ce se desfăşoară în bibliotecă.

Nu putem încheia, desigur, fără a face precizarea că – în formularea răspunsurilor la aceste zece întrebări – şi-au adus contribuția un număr destul de mare de colegi bibliotecari, cărora se cuvine să le mulţumim pentru sprijin.

Gabriel Stan-Lascu

Sursă foto: Gabriel Stan-Lascu
Explicație foto: cea mai masivă carte, alături de cea mai mică

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.