Creatorul personajului Sherlock Holmes, celebrul detectiv care găsea ac de cojocul oricărui nelegiuit cât ai bate din palmele minții, a fost, la rândul său, un personaj. Asta  ținând cont de acuarelele cu care și-a colorat viața.

Înainte să se apuce de scris și să-l inventeze pe Holmes, Arthur Conan Doyle (foto stânga) – născut în 22 mai, acum 162 de ani, la Edinburgh, din părinți irlandezi care s-au stabilit în Scoția – a învățat, puști fiind, la o școală a iezuiților, apoi a studiat medicina. Și-a luat lumea-n cap angajându-se doctor pe un vapor, după care, revenind acasă, și-a făcut un cabinet. Dat fiind că îi cam lipseau pacienții, își mângâia timpul liber dintre consultații cu alde condeiul, scriind povestiri. După o vreme și-a mutat cabinetul în Southsea. Cât a zăbovit pe acolo a pus osul la înființarea echipei Portsmouth Football Club. De altfel, a fost primul portar amator al acesteia.

Revenind la personajul pe care l-a creat, Sherlock Holmes, la un moment dat Conan Doyle s-a supărat atât de tare pe el, încât i-a scris mamei sale: ”Mă gândesc să-i vin de hac lui Holmes, s-o închei odată pentru totdeauna cu el. De fapt, el mă împiedică să mă concentrez asupra unor lucruri mai importante”. Așa o fi fost de a spus-o cu atâta osârdie.

În ultima parte a vieții, sir Arthur Conan Doyle a fost atras de spiritism. A fost bun prieten cu magicianul Harry Houdini, despre care credea că are puteri supranaturale. Asta deși Houdini a încercat să-l convingă că se slujește doar de scamatorii. Una peste alta, viața romancierului Doyle n-a fost nici vreo scamatorie, nici vreo călătorie în supranatural. A fost o poveste în care a cunoscut celebritatea la braț cu creația sa Holmes. Două personaje într-unul singur, căruia i s-ar putea zice ceva de genul Sherlock Conan Doyle.

Tiberiu Sabo

Sursa datelor și foto mic: Wikipedia. Foto mare: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.