302 ani. Atâția se împlinesc azi de când ar fi fost publicat romanul ”Robinson Crusoe” al lui Daniel Defoe. Data exactă depinde, firește, de cei care consemnau odinioară prin scripte și de cum întorceau ei filele prin calendar. La urma urmei, nu asta e important, ci că a fost odată Daniel Defoe cu al său ”Robinson Crusoe”.

Defoe s-a aplecat spre literatură după ce a încercat și alte munci. Bunăoară a fost negustor și s-a încăpățânat să facă afaceri în comerț, deși nu i-au zâmbit deloc ursitoarele în acest domeniu. A pierdut bani cu ghiotura după ce în războiul din 1692, cu Franța, corăbii cu care avea legături comerciale au fost capturate. A dat faliment, dar n-a lăsat-o baltă. A făcut o fabrică de cărămizi spre a-și plăti creditorii, dar până la urmă a dat faliment pentru a doua oară. A fost și ziarist, fiindcă îl ducea condeiul. Până la urmă a ajuns la a scrie și literatură. Și a început bine, cu ”Robinson Crusoe”, un roman pe care nu l-au zaharisit vremurile.

Scriitorul Defoe va rămâne un personaj aparte în literatura universală, precum personajul său naufragiat pe o insulă în care e nevoit să își reinventeze viața.

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.