Autobiografii în loc de… Wimbledon

Ediția 2020 a turneului de tenis de la Wimbledon, cel mai vechi dintre cele patru turnee de Mare Șlem (prima ediție a avut loc în 1877), a fost anulată. În lipsa acestui spectacol de mare clasă, iubitorii tenisului din România oftează și se consolează cu gândul că – în 2019 – Simona Halep s-a impus în finală în fața Serenei Williams, câștigând astfel al doilea ei turneu de Mare Șlem.

Pentru cei care iubesc eleganța și rafinamentul acestui sport, Editura Publica – Victoria Books vine cu câteva autobiografii extrem de interesante. Cam ca o finală de Wimbledon de interesante (sau foarte aproape)…

Rod Laver – Autobiografie

Autobiografia lui Rod Laver spune povestea înălțătoare a felului în care un băiat de la țară, din Rockhampton, Australia, scund, stângaci și cu părul roșu, a devenit unul dintre cei mai mari campioni ai tenisului. Rod a dominat tenisul mondial timp de aproape două decenii, jucând împotriva unora dintre cei mai buni jucători din secolul XX și învingându-i.

În 1962, Rod Laver a devenit al doilea jucător care a cucerit un Mare Șlem Complet, câștigând Wimbledonul și titlurile Australiei, Franței și Statelor Unite în același an calendaristic. În 1969, a reușit din nou această performanță, devenind singurul jucător din istoria tenisului care a câștigat de două ori Marele Șlem Complet.

Cartea poate fi comandată aici.

Monica Seles – Cum am câştigat lupta. Cu corpul meu, cu mintea mea, cu mine însămi

Cartea vorbește despre debutul Monicăi Seles în circuitul tenisului profesionist și despre momentele care i-au marcat cariera de jucătoare de top, cum ar fi câștigarea primului titlu de Mare Șlem la French Open în 1990. Trei ani după această victorie, a dominat lumea tenisului până când un fan al lui Steffi Graf a înjunghiat-o în spate în timpul unui meci la Hamburg. În acel moment, viața Monicăi Seles a luat o turnură sumbră.

Și-a petrecut următorii doi ani departe de viața publică și de circuitul competițional, în încercarea de a depăși disperarea care-i pusese stăpânire pe viață. Într-un final, s-a întors la sportul pe care îl adora. Aflată din nou în lumina reflectoarelor, dar departe de a se fi vindecat, a continuat lupta cu propria persoană – pe timpul zilei se supunea unor antrenamente extenuante, pentru ca mai apoi, seara, să facă excese alimentare care i-au adus nenumărate mustrări din partea antrenorilor și critici brutale din partea presei.

În 2003, în urma unei accidentări grave, Monica Seles s-a retras din activitatea competițională, dar a pornit într-o cu totul altă călătorie.

Cartea poate fi comandată aici.

Serena Williams împreună cu Daniel Paisner – Pe linie

”Cam asta sunt eu, acum.

O bucată din inima mea, la un moment dat în timp. Dar dincolo de toate, vine un avertisment: tot ce tocmai veţi citi se supune schimbării. În fine, poate nu chiar tot. Anumite fapte legate de viaţa mea – cine, ce, când şi unde – sunt toate fixe. Dar fiecare părere, fiecare sentiment, fiecare intuiţie care derivă din acele fapte – cum şi de ce – este încă pe masă.

Când am început să scriu cartea aceasta, n-am intenţionat niciodată să fie nişte memorii complete, de la un cap la altul. Nu sunt pregătită să-mi fac bagajul şi să-mi închei cariera. N-am terminat încă! Vă pot spune ce se întâmplă. Vă pot spune ce s-a întâmplat. Dar nu vă pot spune încotro mă îndrept. Nu pot şti ce turnură va lua povestea vieţii mele. La naiba, nici nu vreau să ştiu.” (Serena Williams)

Cartea poate fi comandată aici.

Pete Sampras împreună cu Peter Bodo – În mintea unui campion. Învățăturile unei vieți petrecute în tenis

Pete Sampras este, aşa cum se poate demonstra, cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, un om a cărui etică a muncii bine consolidată a dus la un număr de clasări pe prima poziţie timp de 286 de săptămâni consecutive şi al cărui talent precoce a făcut posibilă atingerea recordului de 14 titluri de Mare Şlem. Deşi uneori prima pagină a fost ţinută de rivalii săi mai vocali, Pete a preferat mereu să lase racheta să vorbească pentru el. Până acum.

Prin această carte, marele jucător de tenis care a arătat de nenumărate ori un disconfort vizibil când oamenii încercau să-i ”intre în minte” se destăinuieşte în sfârşit. O raritate sportivă, Pete a hotărât din primele zile în care a jucat să nu lase nimic să stea în calea iubirii sale pentru tenis. Dar în timp ce hotărârea cu care şi-a urmărit unicul scop a dus la dominaţia în acest sport, succesul n-a venit fără un preţ. Presiunea constantă de a concura pe cea mai tare scenă a lumii – sub ochiul vigilent al maşinăriei presei, flămândă de mai mult decât simpla măreţie sportivă – şi-a cerut tributul.

Cartea poate fi comandată aici.

Rafael Nadal împreună cu John Carlin – Rafa. Povestea mea

”Mintea mi s-a oprit, emoțiile au dat năvală și odată tensiunea eliberată, corpul meu nu a mai putut să-și susțină greutatea. Brusc mi-am revenit și, în nebunia declanșată în arenă, am realizat ce s-a întâmplat. La vârsta de douăzeci și patru de ani am câștigat toate cele patru turnee de Grand Slam; am scris istorie; am realizat ceva ce nici nu îndrăznisem să visez vreodată, ceva ce avea să rămână cu mine toată viața, ceva ce nimeni nu-mi va putea lua niciodată. Orice urma să se întâmple, de-acum știam că într-o zi voi părăsi acest sport ca o figură importantă, ca unul dintre cei mai mari campioni și speram – mi-a trecut și asta prin cap atunci – ca unul despre care toți ceilalți vor spune că a fost un om bun.” (Rafael Nadal)

Cartea poate fi comandată aici.

Andre Agassi – Open. O autobiografie

Mai mult decât o carte de memorii despre viața unui profesionist în tenis,  este povestea captivantă a unei vieți remarcabile. Împins de la spate de un tată dominator și irascibil pentru a deveni un campion la tenis, Andre Agassi a reușit ca la vârsta de 22 de ani să câștige primul dintre cele opt turnee de Grand Șlem pe care le-a cucerit de-a lungul carierei, lucru care i-a asigurat succesul financiar, celebritatea și în multe rânduri poziția de lider mondial în tenisul profesionist. În spatele acestei povești stă însă istoria unui om adeseori nefericit și confuz, care niciodată nu s-a simțit confortabil cu realizările sale profesionale.

„Numele meu e Andre Agassi. Numele soţiei mele e Stefanie Graf. Avem doi copii, un fiu şi o fiică, de cinci şi trei ani. Trăim în Las Vegas, Nevada, dar momentan locuim într-un apartament al hotelului Four Seasons din New York, pentru că joc la US Open 2006. Ultimul meu US Open. De fapt, ultimul meu turneu. Trăiesc din tenis, deşi urăsc tenisul, îl urăsc cu o patimă întunecată şi secretă, şi totdeauna l-am urât.” (Andre Agassi)

Cartea poate fi comandată aici.

Sursă informații și foto cărți: Editura Publica – Victoria Books

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.