Proiectul „Maramureș – Bucătărie fără frontiere” reprezintă o incursiune în gusturile autentice ale Văii Tisei. ”Descoperiți o lume în care tradiția și diversitatea se întâlnesc în farfurie! Proiectul nostru urmărește să aducă în prim-plan rețete tradiționale păstrate cu grijă de-a lungul generațiilor din Maramureșul istoric. Împreună cu socăcițele și specialiștii muzeului, vom recrea povești culinare uitate, transformându-le în experiențe interactive pentru toată familia”, explică reprezentanții Muzeului Maramureșan din Sighetu Marmației.
Copiii și studenții vor fi invitați să participe la ateliere gastronomice tematice la Muzeul Satului Maramureșean din Sighetu Marmației: ”Despre pâine” (povestea celui mai simplu și important aliment), ”Dulcele copilăriei” (rețete de dulciuri tradiționale care aduc amintiri), ”Cum uscam legume și fructe pentru iarnă” (tehnici vechi, valoroase și sustenabile), ”Murături, gemuri, compoturi” (arome păstrate peste anotimpuri”.
”Proiectul nostru aduce împreună tradiții culinare și povești de viață din Maramureșul istoric. Este despre mâncăruri care nu cunosc granițe și despre oameni care își împărtășesc bucatele cu drag”, menționează sursa citată.
Proiectul se va derula în perioada februarie – noiembrie 2025. Va cuprinde ateliere, demonstrații și o sobă… interactivă.
CITEȘTE ȘI:
Finanțare pentru un proiect despre cultura gastronomică de pe Valea Tisei