Expoziţia „Artişti români pe mapamond”, realizată printr-un parteneriat între Institutul Cultural Român (ICR) şi Muzeul Naţional Brukenthal, împreună cu Asociaţia culturală pictor Octavian Smigelschi, prin generozitatea colecţionarului George Şerban, se deschide mâine și va putea fi vizitată până pe 28 februarie, la sediul ICR din București.

„Misiunea acestei expoziţii, în fapt o serie expoziţională în devenire, care va fi dezvăluită publicului la sediul Institutului Cultural Român, este să exploreze şi să celebreze creaţiile unor artişti români care, prin destinul lor creator, aparţin deja întregii lumi. Beneficiind de sprijinul mediului privat, vom itinera expoziţia în spaţii potrivite acestui gen de expuneri care vorbesc vizual de la sine, într-un limbaj absolut universal. Acest concept va marca, în ţară şi în străinătate, cei 20 de ani de la înfiinţarea Institutului Cultural Român, oferind o retrospectivă asupra graficii româneşti”, a declarat Liviu Jicman, preşedintele Institutului Cultural Român.

Expoziţia „Artişti români pe mapamond”, unul dintre cele mai mari evenimente de acest fel realizate în România, cuprinde lucrări din colecţia avocatului George Şerban, realizate de peste 50 de artişti români care s-au stabilit în ţări din întreaga lume, unde au activat sau încă activează.

„Expoziţia propune o călătorie prin istoria artei contemporane, prin opera grafică a principalilor săi protagonişti şi intenţionează să ofere o privire alternativă a celor mai emblematice experienţe artistice începând din anii 1970 şi până în prezent. Colecţia avocatului George Şerban este arhicunoscută şi consacrată astăzi ca una dintre cele mai valoroase din ţara noastră, iar o parte importantă din această colecţie este consacrată graficii româneşti, însă în expoziţia de faţă se găsesc şi lucrări de sculptură. Sunt artişti care au probat în decursul vremii o imensă solidaritate, au lucrat ca o echipă, conformându-se unui program care azi ar fi greu de imaginat, afirmându-se. Considerăm arta ca un gest de responsabilitate umană. Cu operele noastre, cu efortul nostru colectiv dorim să îndepărtăm formele actuale ale dezumanizării”, a afirmat dr. Alexandru Constantin Chituţă, curatorul expoziţiei şi managerul interimar al Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu.

Expoziţia, organizată cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, este o pledoarie pentru artă, cu scopul de a contribui la promovarea artiştilor şi creatorilor români de cultură din diaspora şi de a surprinde publicul cu o varietate de culori, forme, stiluri şi tehnici. Colecţionarul George Şerban a împrumutat în mod gratuit lucrările celor peste 50 de artişti care sunt în expoziţie.

„În această expoziţie vom vedea o serie de artişti care au absolvit studii de artă în România şi au emigrat, fie înainte de anii ’90 (majoritatea), fie după. Unii dintre ei nu mai sunt printre noi, dar au rămas lucrările lor, pe care le colecţionăm, le admirăm şi uneori le expunem în astfel de expoziţii. După anii ’90, mulţi dintre ei s-au întors în România sau se întorc cu expoziţii în Bucureşti sau în alte părţi ale ţării. Ne-am gândit întotdeauna la ei ca la nişte români, iar acum (nu pentru prima dată!) îi aducem acasă pentru a fi omagiaţi şi văzuţi de iubitorii de artă”, a declarat George Şerban.

Sursă informații și foto: ICR

CITEȘTE ȘI: Între un Picasso și un Dali, portretul unei colecții…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.