Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală și tehnicile de realizare a cămășii cu altiță sunt propuse pentru înscrierea pe Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial a umanității UNESCO pentru sesiunea din martie 2021, în cadrul unui dosar multinațional România – Republica Moldova.
”Patrimoniul etnografic, fotografiile document, tablourile votive, monumentele antice și artefactele arheologice susțin continuitatea structurilor de bază ale cămășii femeiești cu altiță pe teritoriul României”, spun reprezentanții Ministerului Culturii.
Studiul comparativ privind materiile prime, tipurile de croi, structura, decorul, ornamentele și cromatica s-a făcut spațial și temporal, iar cercetările zonelor etnografice de manifestare a cămășii cu altiță au atestat răspândirea acesteia, și în prezent, în Moldova, Bucovina, Oltenia, Muntenia și sudul Transilvaniei.
Detalii semnificative cu privire la existența vie a elementului, în prezent, au fost oferite în urma cercetărilor de teren. Se semnalează continuitatea artei cămășii cu altiță pe teritoriul României și în Moldova de peste Prut, semnificativă pentru definirea sa ca marcă identitară menită să asigure coeziune și apartenență.
Elaborarea documentului de înscriere a elementului de patrimoniu cultural ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România” în Inventarul național al elementelor vii de patrimoniu a fost realizată de experți din cadrul Comisiei Naționale pentru Salvgradarea Patrimoniului Cultural Imaterial a Ministerului Culturii, în colaborare cu specialiști cercetători științifici, etnologi, teoreticieni de artă.
Mai multe informații despre ”Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România” sunt disponibile aici.
Sursă informații și foto: Ministerul Culturii