Se împlinesc azi 140 de ani de la nașterea artistului Grigore Negoșanu (Cănești, Buzău, 1885 – București, 1953).
”Între 1920 și 1924, acesta a luat parte la activitatea artistică a coloniei din Baia Mare și a participat la toate expozițiile colective organizate în această perioadă, unde a expus o serie de peisaje și scene de gen în plein-air. Este unul dintre artiștii cu o pregătire și activitate recunoscută în marile centre europene. Și-a însușit valorile fundamentale întâlnite la Școala de pictură băimăreană, a rămas conectat la acestea și le-a transmis prin opera sa ulterioară”, se arată în postarea Muzeului Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare».

Talentul lui Negoșanu se regăsește și în contactele umane pe care le-a făcut de-a lungul vieții. ”Astfel, la academia ieșeană se împrietenește cu Tonitza și îi devine cumnat, la München este studentul favorit al celebrului Franz von Stuck, la Paris e remarcat de Apollinaire. În țară, prietenia cu Octavian Goga îl ajută în carieră”, precizează sursa citată.
Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» deține opt lucrări aparținând artistului, șapte lucrări de pictură și un autoportret la vârsta de 31 de ani. Sunteți invitați la muzeul băimărean să descoperiți personalitatea artistică a lui Grigore Negoșanu îmbinată cu principiile stilistice care au existat în arta băimăreană în anii 1910-1920 vizitând expoziția permanentă.
CITEȘTE ȘI:
Lucrări ale băimăreanului Adrian Ghenie, scoase la licitație de Artmark