A apărut cartea-album ”Salva-Vișeu 1948: Atunci și acum”, pornind de la fotografiile și notiţele lui Clement Ștefan – inginer-șef al lotului 1 de la debutul șantierului și până la finalizarea construcțiilor.
”Prezentul proiect, «Salva-Vișeu 1948: Atunci și acum», este rezultatul interesului meu continuu pentru istoria propriei familii, care se întinde peste generaţii și cuprinde răsturnări la nivel politic și societal, un război, și trei dictaturi: cea regală, cea legionar-fascistă și cea comunistă”, așa începe povestea spusă de Olga Ștefan pe salvaviseu1948-acum.ro.
”Proiectul a pornit odată cu descoperirea unei mici arhive în pivnița unchiului meu, printre rămășiţe uitate care atestă existenţa bunicului. Conţinând peste două sute de fotografii, un caiet scris de mână și trei role de film developat, aceasta documentează cu meticulozitate construcţia căii ferate Salva – Vișeu, care leagă Maramureșul de restul ţării”, explică Olga Ștefan.
Autorul arhivei, Clement Ștefan, a fost inginer-șef al lotului 1 de la debutul șantierului, la început de 1948, până la finalizarea construcţiilor în decembrie 1949, dar fotografiile și notiţele acoperă perioada cuprinsă între iunie și decembrie 1948.
”Cele o sută treizeci de fotografii selectate în această carte prezintă portretul unui loc în proces de transformare. Vedem cum sunt construite viaducte, tuneluri, enorme pile, poduri extinzându-se cu fiecare pagină și, odată cu schimbarea anotimpurilor, cum se instalează frigul și peisajul e acoperit de zăpadă tristă și cenușie. Vedem imagini ale muncitorilor, îmbrăcaţi modest, reușind cu unelte rudimentare precum tirnacoape, lopeţi și sape să cioplească tuneluri în stânca impenetrabilă și să dea formă unui teren neîmblânzit. Alte imagini sunt extraordinar de artistice, au o poezie și o frumuseţe care transcend funcţia lor documentară”, precizează Olga Ștefan.
”Salva-Vișeu 1948: Atunci și acum” nu expune doar o minunată serie de fotografii inedite, dar prezintă și câţiva dintre ultimii supravieţuitori care au trăit experienţele acelei perioade, existând și o secțiune de interviuri. De asemenea, conține documente care oferă o perspectivă largă a impactului pe care construirea căii ferate l-a avut asupra comunității.
”Salva-Vișeu 1948: Atunci și Acum”
Curator, editor, cercetător: Olga Ștefan
Designer: Felix Marker
Texte: Olga Ștefan și Valer Simion Cosma
Interviuri de: Gabriela Elena Herţa, Valer Simion Cosma și Olga Ursu
Traducere și corectură: Oana Hodade, Olga Ursu, Olga Ștefan
Fotografie, video, montaj: Gabriela Herţa, Patricia Marina Tomas, Olga Ștefan
Coordonator proiect: Oana Hodade/ Asociaţia Reciproca
Partener: Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă – Zalău
Proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional
Pentru a comanda cartea-album ”Salva-Vișeu 1948. Atunci și Acum”, trimiteți un email la adresa asociatia.reciproca@gmail.com.
Mai multe despre proiectul ”Salva-Vișeu 1948. Atunci și Acum” descoperiți aici.
Sursă informații și foto: salvaviseu1948-acum.ro
Bună ziua.
M-ar interesa să cumpăr cartea.
Oare cum sa procedez?
Pentru a comanda cartea-album ”Salva-Vișeu 1948. Atunci și Acum”, trimiteți un email la adresa asociatia.reciproca@gmail.com.