Dacă nu știți ce titluri să alegeți din generoasă ofertă a librăriilor, Radu Paraschivescu vă recomandă patru cărți pentru 2020 pe contul oficial de Facebook al editurii Humanitas. Este vorba despre „Scrisori din exil” de Matei Călinescu și Ion Vianu, „Deborah” de Cătălin Mihuleac, „Ludice. Exerciții de umor criptic” de Gabriel Liiceanu și „În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu. Motivele pentru care Radu Paraschivescu s-a oprit la aceste titluri le găsiți mai jos.
„Scrisori din exil” de Matei Călinescu și Ion Vianu, „pentru că este un fascinant ping-pong de idei, cărți citite, proiecte, inițiative și considerații pe teme diverse, de la condiția exilatului la actualitatea politică din țară și din lume. O carte infuzată de prietenie, spirit critic, luciditate și multă, multă tandrețe. O lectură care deschide ochi, minți și suflete. O încântare și un răsfăț”.
Cartea poate fi cumpărată aici.
„Deborah” de Cătălin Mihuleac, „pentru că este un nou episod din povestea deportărilor evreiești în Transnistria, scrisă cu mână de maestru de unul dintre romancierii noștri de calibru. O aventură răscolitoare și totodată un pariu: acela de a scrie despre lucruri cumplite mobilizând, printre altele, resursele unui comic de situație și de limbaj greu de găsit în literatura română de azi”.
Cartea poate fi cumpărată aici.
„Ludice. Exerciții de umor criptic” de Gabriel Liiceanu, „pentru că este ocazia de a cunoaște un Gabriel Liiceanu în răspărul imaginii (auto)confecționate până acum. Un Gabriel Liiceanu care își abandonează gravitatea și se arată publicului într-o lumină nouă: glumeț, uneori contrariant și surprinzător pentru cei care credeau că exigența etică nu se mariază cu umorul. Se mariază și chiar au o căsnicie fericită”.
Cartea poate fi cumpărată aici.
„În buricul pământului” de Cătălin Dorian Florescu, „pentru că este încă o probă de talent din partea unui scriitor capabil să scrie la fel de viu roman și proză scurtă. Nouă proze despre înstrăinare și iubire, despre vinovăție și năzuințe, despre primejdii și limite. O colecție de bijuterii ale genului scurt, în traducerea plastică și de înalt nivel a Marianei Bărbulescu”.
Cartea poate fi cumpărată aici.
Sursă informații: Facebook / Humanitas
Sursă foto: libhumanitas.ro