17 octombrie este Ziua patrimoniului cultural imaterial

Vasile Șușca (Sursă foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş)

Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO a fost creată oficial în 2008. A fost rezultatul Convenției pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, semnată la Paris în la 17 octombrie 2003.

”Patrimoniul cultural imaterial se referă la tradiții și expresii orale, incluzând limba ca vector al patrimoniului cultural imaterial, artele spectacolului, practici sociale, ritualuri și evenimente festive, cunoștințe și practici referitoare la natură și la univers, tehnici legate de meșteșuguri tradiționale”, explică reprezentanții Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.

România este prezentă pe Lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO cu ritualul călușului, doina, tehnici de prelucrare a ceramicii de Horezu, colindatul de ceată bărbătească și jocul fecioresc, tehnici de realizare a scoarței (împreună cu Republica Moldova) și mărțișorul (împreună cu Republica Moldova și Ucraina). În prezent, noi elemente ale patrimoniului românesc așteptă să fie evaluate pentru a fi incluse pe listă: arta cămășii cu altiță și tradițiile creșterii cailor lipițani.

De asemenea, patru maramureșeni au primit titlul de Tezaur Uman Viu. Este vorba despre rapsodul popular din Lăpuș, Nicolae Pițiș; rapsodul popular din Suciu de Sus, Valer Burzo (1936-2017); meșterul popular din Săpânța, Dumitru Pop Tincu, și făuritorul de măști din Săcel, Vasile Șușca.

Sursă informații: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.