În fiecare an, pe 29 iunie, sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), este sărbătorită Ziua Internațională a Dunării. Această zi a fost stabilită ca urmare a semnării Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, în cadrul unei întâlniri care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia.
Cu ocazia acestui eveniment, Romfilatelia introduce în circulație astăzi emisiunea de mărci poștale Ziua Internațională a Dunării.
Emisiunea e alcătuită din patru mărci poștale, patru minicoli și două plicuri prima zi. Sunt ilustrate patru specii din fauna dunăreană: lăstunul de mal, lopătarul, vidra și pârșul de alun.
- Lăstunul de mal (Riparia riparia), ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 4 lei, este cea mai mică specie de rândunică, întâlnită și în bazinul Dunării.
- Lopătarul (Platalea leucorodia), redat pe timbrul cu valoarea nominală de 6,50 lei, este o pasăre mare, rară, frumoasă, cu o “găteală” ce atrage în mod firesc admirația.
- Vidra (Lutra lutra), care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 10 lei, trăieşte într-o mare varietate de habitate acvatice din zonele joase, până în zona montană.
- Pârșul de alun (Muscardinus avellanarius) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 10,50 lei. Apropiat de dimensiunile unui şoarece de casă, pârșul de alun este un cățărător şi un săritor excelent.
Sursă informații și foto: Romfilatelia
CITEȘTE ȘI: Comorile Peleșului pe timbre