Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a derulat o amplă campanie de verificări, la nivelul întregii țări, referitoare la modul în care sunt respectate prevederile legale privind siguranţa jucăriilor. Prilej cu care, pe lângă amenzile contravenționale aplicate (în valoare totală de 1.089.400 lei), cei de la ANPC au publicat și o listă cu sfaturi pentru cei care achiziționează jucării din magazine.

🥁 Cumpărați jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), de care veți avea neapărat nevoie în caz de reclamaţie.
🥁 Alegeți întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată care ajută la alegerea jucăriei.
🥁 Nu uitați că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot fi periculoase pentru cei mici.
🥁 Nu cumpărați jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură.
🥁 Respectați atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.
🥁 Verificați dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente: coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială/marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi ); numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare); marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigurăș dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeste jucăria.
🥁 Verificați existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română. Respectați întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

Orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului/magazinului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nerezolvare, structurii teritoriale a ANPC.

Sursă informații: Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.