Începe anul școlar. Prilej de cumpărături. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi utile pentru achiziționarea produselor în cunoștință de cauză. Cel mai important sfat: citește eticheta!

Citește etichetele rechizitelor!

Să nu cumperi niciodată fără să citești eticheta este un sfat înțelept indiferent de produsul pe care îl achiziționezi. Dacă, de exemplu, cumperi rechizite, atunci asigură-te că au eticheta în limba română și conțin informații precum denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziție, instrucțiuni de întreținere etc.

Citește etichetele produselor vestimentare!

Etichetele articolelor vestimentare trebuie să conțină informații în limba română cu privre la compoziția fibroasă, denumirile fibrelor componente, procentul de greutate al fiecărei fibre utilizate. În cazul în care produsele textile conțin și căptușeală, eticheta trebuie să conțină informații cu privire la compoziția acestora. De asemenea, produsele textile trebuie să aibă o etichetă confecționată din material textil care să ofere informații despre instrucțiunile de întreținere.

”40% dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute”

”Conform studiului realizat Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, 40% dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziționate, hainele și accesoriile se află într-un procent de 17%. În acest context, citirea etichetei este esențială!”, menționează reprezentanții Asociației InfoCons.

InfoCons atenționează: rechizitele și produsele vestimentare să fie achiziționate doar din raioane și magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanță, factură. Niciodată din locuri sau de la persoane neautorizate. De asemenea, o altă sugestie este să verifici politica de returnare a magazinului de unde achiziționezi produsele. În cazul apariției unor defecte ulterioare.

Un pachet pentru școală poate ajunge la 52 de E-uri

Un semnal de alarmă trag cei de la InfoCons și cu privire la pachetul pentru școală al elevilor. ”Dar știm ce conține cu adevărat acesta?! De exemplu, un pachet ce conține un sandwich cu pâine, șuncă praga, ketchup, margarină, un suc tip ceai și un croissant cu cacao și o gumă de mestecat poate ajunge până la 52 de E-uri”, menționează sursa citată. Același pachet ”păcătuiește” nu doar prin exces de E-uri, ci și de sare și zahăr.

Aplicația InfoCons, informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă

”Cu ajutorul aplicației InfoCons, consumatorii pot scana codurile de bare de pe produsele pe care vor să le folosească pentru pachetul de școală al copilului, pentru a afla toate informațiile de pe etichetă într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, în urma scanării codului de bare, aplicația InfoCons îi atenționează pe consumatori cu privire la numărul și denumirea alergenilor regăsiți în produsul scanat”, informează sursa citată. De asemenea, există numărul InfoCons Junior – 021 9615. La care elevii pot solicita consiliere și depune o sesizare în domeniul protecției consumatorilor.

Aplicația InfoCons poate fi descărcată gratuit de aici.

Sursă informații: InfoCons. Imagine de la Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.