Salvamont Maramureș | Recomandări pentru vreme de furtună și niște mituri spulberate

Fiecare zi aduce alte și alte ploi. Mai nervoase sau mai calme. Mai scurte sau mai insistente. Se schimbă doar codul: ba e galben, ba e portocaliu. Serviciul Public Salvamont Maramureș a lansat în acest context o serie de recomandări pentru persoanele care sunt surprinse de furtuni. De asemenea, salvatorii montani au demontat câteva mituri referitoare la descărcările electrice.

Recomandări formulate de Salvamont Maramureș
– nu este recomandată ghemuirea pe pământ, ci adăpostirea în cel mai scurt timp, în cea mai apropiată clădire sau în autovehicul;
– trebuie evitată deținerea obiectelor metalice (umbrelă, undiță, unelte agricole), întrucât acestea sunt conductoare de energie electrică și pot pune în pericol viața;
– la fel de periculoasă este și utilizarea telefoanelor mobile în timpul furtunii. Potrivit specialiștilor, riscurile la care ne expunem atunci când utilizăm telefoanele mobile în exterior, pe timp de furtună, sunt foarte mari și constituie o amenințare chiar la adresa sănătății publice.
– un alt sfat pe timp de furtună este să ne îndepărtăm de apă și în niciun caz să nu practicăm înotul. Activități precum pescuitul, înotul sau ieșitul cu cortul, pe timp de furtună, ne pot pune în pericol viața.

Mituri referitoare la descărcările electrice
– premisa conform căreia fulgerul nu lovește de două ori în același loc este falsă. Fulgerul poate lovi de mai multe ori un obiect sau o clădire înaltă, un vârf izolat sau un material conductor de electricitate. Astfel, persoanele surprinse de furtună trebuie să se îndepărteze de ape, garduri, șine de tren, cabluri, țevi sau conducte. Totodată se va evita adăpostirea sub copaci. Bicicliștilor le este recomandat să abandoneze bicicleta și să se îndepărteze cât mai mult de ea.
– un alt mit care s-a dovedit a fi fals este cel potrivit căruia nu este recomandat să atingem o persoană lovită de fulger. Corpul uman nu stochează energia din descărcarea electrică și, prin urmare, acordarea primului ajutor victimelor lovite de fulger nu prezintă niciun risc.

Managerul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga, a arătat că măsura de siguranță cea mai eficientă în caz de furtună rămâne adăpostirea: ”Condițiile meteo imprevizibile, din ultima perioadă, sunt un semnal serios de alarmă că nu ar trebui să ne aventurăm foarte departe de o sursă de adăpost, în caz de vreme capricioasă”.

Sursă informații: Consiliul Județean Maramureș. Sursă foto: Pixabay.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.