Până în 30 octombrie se pot depune candidaturile pentru titlul de ”Sat European de Tineret”, un program prin care tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun și pregătiți să acționeze în direcția unei schimbări. În 2019, la ediția pilot a acestui program, Copalnic Mănăștur a fost printre cele patru comune finaliste din România.

Titlul de ”Sat European de Tineret” este oferit de către Guvernanță satelor sau comunelor care își doresc ca, prin acest program, să facă o schimbare în comunitatea lor.

”Pe parcursul anului în care vor purta acest titlu, toate activitățile, proiectele, evenimentele sau acțiunile ce vor fi organizate la nivel local vor urmări să crească participarea tinerilor și a autorităților atât în vederea rezolvării unor probleme sau nevoi ale tinerilor din comunitate, cât și a îmbunătățirii unor aspecte care-i vizează în mod direct pe tinerii din mediul rural”, se arată pe site-ul oficial al programului.

Prin participarea în program, tinerii din satele finaliste devin mai conștienți de resursele de care dispun, mai vizibili și pregătiți să acționeze strategic în direcția unei schimbări pe care și-o doresc la nivel local, național, european.

Pentru titlul de ”Satul European de Tineret 2021” poate candida orice sat sau comună din România. Candidatura va fi depusă de către un grup informal de tineri, în numele comunei, aceasta fiind susținută de către o organizație nonguvernamentală și autoritățile publice din UAT-ul pe raza căruia se află satul sau comuna candidată, prin semnarea unei scrisori de susținere.

Calendarul estimativ pentru selecția ”Sat European de Tineret 2021”

Sesiune de depunere: 25 septembrie – 30 octombrie;
Evaluare inițială și publicare listă comune finaliste (maxim 6 comune): 3 noiembrie;
Evaluare finală de către un juriu de specialitate: 3 – 15 noiembrie;
Decernarea titlului: 17 noiembrie, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural, ediția a doua.

Procedura de candidatură

Grupurile informale de tineri formate din minim cinci tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și 35 de ani (cel puțin trei dintre tineri trebuie să aibă vârsta de 18 ani împliniți până la depunerea candidaturii), susținuți de către o organizație nonguvernamentală și de către autoritățile publice, pot candida pentru titlul de ”Sat European de Tineret 2021” pentru satul sau comuna lor prin depunerea unei candidaturi.

Depunerea candidaturii constă în completarea online a formularului de candidatură și trimiterea unor anexe (Anexa 1 – Declarația de intenție din partea Grupului local de inițiativă, Anexa 2 – Declarația de susținere din partea unei organizații nonguvernamentale, Anexa 3 – Declarația de susținere din partea autorităților publice locale) pe adresa satuleuropeandetineret@gmail.com. Fiecare candidatură va primi un e-mail de confirmare a depunerii candidaturii din partea echipei European Youth Village/Satul European de Tineret.

În 2019, patru comune din România au purtat titlul în cadrul proiectului pilot ”National Youth Village – Romania”: Sascut (județul Bacău), Sînpaul (Cluj), Izvoarele (Prahova) și Copalnic Mănăștur (Maramureș). În 2020, comunele Aroneanu din județul Iași și Gârleni din județul Bacău poartă titlul de ”Sat European de Tineret”.

Toate detaliile sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: European Youth Village

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.