Romfilatelia pune în circulaţie vineri, 12 februarie, o nouă emisiune de mărci poştale dedicată faunei, intitulată ”Șoimi”.

Între oameni şi şoimi există o relaţie privilegiată: de secole, multe dintre speciile de şoimi au fost utilizate de om într-o activitate a cărei denumire se leagă chiar de numele acestor păsări – vânătoarea cu şoimi sau şoimăritul.

Şoimul dungat de pădure (Micrastur ruficollis) apare pe timbrul cu valoarea nominală de 2,20 lei. Este o pasăre răpitoare care trăieşte în zonele tropicale şi subtropicale ale Americii Centrale şi de Sud, în special în păduri. Vânează păsări şi mamifere mici, şerpi şi şopârle. Nu construieşte cuiburi, ci depune ouă în scorburi.

Şoimul pitic (Polihierax semitorquatus) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 2,60 lei. Este o specie de şoim de mici dimensiuni (19-20 cm lungime), originară din estul şi sudul Africii. Se hrăneşte cu insecte, mici reptile şi mamifere.

Şoimul de iarnă (Falco columbarius) este reprezentat pe timbrul cu valoarea nominală de 5,50 lei. Este o specie de şoim de mici dimensiuni, răspândită în emisfera nordică. Masculii au anvergura (distanţa dintre vârfurile aripilor întinse) de 53-58 cm, femelele sunt ceva mai mari. Este un zburător agil, adaptat pentru vânarea păsărilor mici.

Şoimul călător (Falco peregrinus) este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 19,50 lei şi pe plicul „prima zi” a emisiunii. Este o specie de dimensiuni mari (cu anvergura de până la 120 cm), răspândită în întreaga lume. Trăieşte în medii foarte variate, din tundra arctică până în zonele deschise din regiunile tropicale. Se hrăneşte aproape exclusiv cu păsări de talie medie. Poate atinge, în picaj, viteze de peste 300 km/h, fiind considerat cea mai rapidă viețuitoare de pe Pământ.
Sursa: romfilatelia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.