Din 21 octombrie 2008, când a fost lansat serviciul portabilitații care oferă utilizatorilor posibilitatea de a-și alege cea mai potrivită ofertă pentru nevoile lor de consum păstrându-și numărul de telefon, peste 7 milioane de numere de telefon au fost transferate între rețelele din România – anunță Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
În cei 12 ani de la lansarea portabilității, au fost portate în total 7.005.720 de numere, dintre care 6.121.287 sunt numere de telefonie mobilă și 884.433 sunt numere de telefonie fixă.
Doar în acest an s-au portat aproape 670.000 de numere de telefon, peste 93% dintre ele fiind de telefonie mobilă. ”De la începutul acestui an pâna la 30 septembrie au fost portate 667.469 de numere de telefon, din care 623.077 sunt numere de telefonie mobilă și 44.392 sunt numere de telefonie fixă”, precizează Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
ANCOM a primit în 2020 168 de sesizări de la utilizatori cu privire la desfășurarea procesului de portare, principalele probleme sesizate vizând termenele asociate procesului de portare, refuzul portării sau alocarea numerelor provizorii.
Utilizatorii au la dispoziție site-ul www.portabilitate.ro, unde pot afla în ce rețea funcționează orice număr de telefon folosit în România, chiar dacă a fost portat. Totodată, site-ul oferă detalii cu privire la pașii care trebuie urmați pentru a porta un număr de telefon, răspunsuri la întrebari care apar frecvent în situația portării numerelor, dar și sfaturi pentru a evita posibilele probleme care pot interveni pe parcursul procesului de portare.
Sursă informații și foto: Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii