Lucrurile gratis le cumperi cu date personale!

“Ghidul siguranței datelor pe internet” a fost lansat, ”pentru ca publicul larg să nu riște să compromită calculatoare sau date, având în vedere că 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet”, anunță Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor.

Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor (ASCPD) în parteneriat cu Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) și Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) au lansat “Ghidul siguranței datelor pe internet”.

Scopul ghidului, conform ASCPD, este ca ”publicul larg să nu riște să compromită calculatoare sau date, având în vedere că 90% din atacurile cibernetice sunt îndreptate asupra utilizatorilor casnici de internet”.

“Înainte de a comunica datele voastre personale unui comerciant, citiți cu atenție politicile de confidențialitate, cookies sau protecția datelor personale. Acestea pot fi înglobate într-o singură politică sau politici distincte. Acordați atenție solicitărilor de consimțământ privind comunicările de marketing, ținând cont că acestea nu pot fi implicite și nu pot restricționa demersul de a efectua o achiziție online. Oferiți-vă consimțământul pentru comunicări comerciale doar dacă doriți acest lucru”, acestea sunt sfaturile oferite de Marius Dumitrescu – președinte ASCPD.

“În curând va fi înființat Directoratul Național de Securitate Cibernetică, pentru care unul din pilonii esențiali ai activității îl va reprezenta conștientizarea și educarea populației pentru a preveni și limita impactul acțiunilor ilegale din mediul online”, a declarat Dan Cîmpean – director general CERT-RO.

“Este bine cunoscut exemplul magazinului londonez care accepta datele personale drept plată și asta dovedește cât de valoroase sunt informațiile pentru companii. Astfel, cu toții ar trebui să fim mult mai atenți cui ii oferim datele noastre, pentru că ele pot fi utilizate nu doar în folosul, ci și împotriva noastră, iar Internetul nu uită niciodată nimic”, trage semnalul de alarmă Toma Cîmpeanu – director executiv ANNSI.

Regulamentul privind Protecția Datelor Personale (UE) 2016/679 oferă persoanelor vizate o serie de drepturi care le pot ajuta să se protejeze împotriva prelucrărilor excesive a datelor.

Ghidul poate fi descărcat aici.

Sursă informații și foto: Asociația Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.