Localități din Maramureș, pe harta cu potențial risc de intrare în roaming involuntar

Dacă ai serviciul de roaming internațional activat și ești în țară, dar în apropiere de graniță, este posibil ca dispozitivul tău mobil să se conecteze automat la rețeaua mobilă a țării vecine. Astfel, deși te afli pe teritoriul României, poți fi nevoit să plătești tarifele serviciului de roaming internațional. Intrarea accidentală în roaming este cunoscută sub numele de roaming involuntar, informează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea județelor aflate la graniță există puncte în care telefoanele sau tabletele pot intra în roaming involuntar. ”Astfel, din cele 440.425 de puncte aflate la o distanță de cel mult 15 km de frontiere monitorizate de ANCOM, au fost identificate și introduse în hartă 295.630 de puncte cu potențial risc de intrare în roaming involuntar”, informează InfoCons.

Localitățile identificate ca având un potențial risc de intrare în roaming involuntar se găsesc în judeţele Arad, Bihor, Botoșani, Caraș Severin, Călărași, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Mehedinți, Maramureș, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vaslui.

Valea Vișeului, Bocicoiu Mare, Crăciunești, Lunca la Tisa, Tisa, Câmpulung la Tisa, Berbești, Ferești, Giulești, Mănăstirea, Iapa, Lazu Baciului, Sighetu Marmației, Valea Cufundoasa, Valea Hotarului, Oncesti, Piatra, Remeți, Teceu Mic, Rona de Jos, Rona de Sus, Săpânța, Sarasău, Vadu Izei, Valea Stejarului sunt localitățile din Maramureș puse de ANCOM pe lista celor cu potențial risc de roaming involuntar.

Utilizatorii pot consulta lista actualizată, în 2020, a localităților de graniță identificate de ANCOM ca având un risc potențial de intrare în roaming involuntar, în funcție de operator, aici.

Poți evita roaming-ul involuntar dacă:
– selectezi manual rețeaua;
– soliciți activarea serviciului de roaming internațional doar atunci când călătorești în afara țării și ceri dezactivarea acestuia când te afli în țară;
– verifici rețeaua la care s-a conectat dispozitivul tău mobil înainte de a îl utiliza;
– ești atent la mesajele primite din partea furnizorului, prin care ești informat de tarifele aplicabile în roaming la momentul conectării la rețeaua din statul vecin.

”Pentru a evita înregistrarea unui cost suplimentar, atunci când călătorești într-un stat SEE și utilizezi serviciul de roaming în condițiile reglementate (Roam like at home) într-o zonă de graniță cu un stat din afara SEE (de exemplu, Franța/Monaco, Cipru/Turcia, Italia/Elveția), te sfătuim să selectezi manual rețeaua din statul SEE vizitat și să fii atent la mesajele primite din partea furnizorului, prin care ești informat de tarifele aplicabile în roaming la momentul conectării la rețeaua din statul vecin”, atenționează reprezentanții ANCOM.

Poți consulta aisemnal.ro, unde găsești harta de acoperire cu semnal mobil a localităților, drumurilor naționale și județene din România, realizată integral de către ANCOM, în urma unei campanii de monitorizare desfășurată în perioada mai – septembrie 2019. Platforma reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile la momentul efectuării măsurătorilor (2G/3G/4G) pentru toți operatorii mobili activi pe piața din România, precum și nivelul maxim măsurat pentru semnalele provenite de la operatorii din țările vecine.

Mai multe informații privind utilizarea și costurile serviciului de roaming sunt disponibile aici.

Sursă informații: ANCOM și InfoCons

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.