În luna decembrie, comerțul online este în toi. ”Siguranța banilor noștri depinde de cât de bine cunoaștem modalitățile de fraudare ale infractorilor și de cât de bine ne protejăm împotriva lor”, avertizează reprezentanții Inspectoratului de Poliție al județului Maramureș.

Pornind de la faptele reclamate în ultima perioadă, polițiștii de prevenire au pregătit câteva recomandări pe care, dacă le veți urma, riscați mai puțin să fiți înșelați.

1. Unele site-uri de comerț online și-au pus pe pagina de start avertismente împotriva fraudelor. Înainte de a căuta produsul pe care doriți să-l achiziționați, citiți cu atenție aceste avertismente. Accesați informațiile preventive! Este valabil și pentru cei care doresc să vândă.

2. Păstrați conversația doar pe chat-ul site-ului comercial. Nu discutați pe alte canale de comunicare. Site-urile oficiale pot oferi protecție în caz de fraudă. De multe ori, după un contact inițial, escrocii vă vor contacta pe alt canal (SMS, apel telefonic, mesagerie) pentru a vă solicita datele personale sau datele cardului bancar.

3. Uitați-vă după greșeli de ortografie! Mesajele frauduloase au o formulă de adresare generică, nu sunt de regulă personalizate cu numele sau prenumele dvs. Totodată mesajele frauduloase conțin un text neadaptat la rigorile limbii române, cu lipsa unor diacritice, greșeli de exprimare sau de sintaxă.

4. Analizați cu atenție orice link primit prin rețelele de socializare. Nu vă introduceți datele cardului pe astfel de site-uri. Chiar dacă seamănă ca denumire cu site-ul original, există riscul ca acestea să fie clone false care extrag datele cardului.

5. Țineți minte întotdeauna: cardul bancar este un instrument de plată, nu de încasare! Adică este folosit ca să faceți plăți nu ca să încasați banii pe card. Așa că nu oferiți datele  altor persoane care susțin că vă vor trimite bani.

6. Când utilizați secțiunea de market a unei rețele de socializare, alegeți să achitați produsul doar după ce intrați în posesia lui și vă asigurați că e ceea ce ați comandat. Au fost situații în care destinatarul a găsit în colet bunuri în stare inutilizabilă sau de o calitate inferioară celor postate.

7. Evitați rețelele Wi-Fi publice când faceți plăți sau comerț online. Conectați-vă doar de acasă sau de pe datele mobile ale telefonului. Rețelele publice sunt nesecurizate, deci vulnerabile.

8. Fără legătură cu cumpărăturile, fiți vigilenți și în situațiile în care primiți emailuri de la unități bancare în care sunteți informați cu privire la blocarea temporară a cardului bancar. Sunt tot tentative de fraudă prin care escrocii vă trimit un link pe care să-l accesați. Ulterior sunteți redirecționat către o pagină pe care să vă introduceți datele personale și datele cardului bancar. Verificați direct la bancă aspectele precizate în email.

Comunicatul integral, aici.

Informații: Inspectoratul de Poliție al județului Maramureș. Imagine de la Pixabay.

 

CITEȘTE ȘI:
ISU Maramureș | Sfaturi pentru sărbători liniștite

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.