InfoCons atrage atenția cumpărătorilor asupra importanței citirii etichetei înainte de a pune un produs în coș.

De ce e important să citești eticheta?

– pentru a avea posibilitatea să alegi produsul potrivit pentru tine;
– pentru a te informa, în cazul în care suferi de anumite alergii, cu privire la reacțiile adverse la anumite substanțe;
– pentru a avea posibilitatea de a opta pentru produse sănătoase;
– pentru că trebuie să încurajezi producătorii de produse alimentare să transmită informații suplimentare față de cele impuse prin lege.

Ce informații trebuie să găsești pe eticheta unui produs alimentar?

”Etichetele produselor alimentare trebuie să conțină informații exacte, suficiente, verificabile și ușor de comparat, astfel încât să îți permită să alegi acel produs care corespunde nevoilor tale, precum și să afli riscurile la care ai putea fi supus”, se arată în postarea InfoCons.

Etichetele trebuie să prezinte, în limba română, următoarele informații:

– ingredientele pe care le conține alimentul respectiv, inclusiv apa și aditivii alimentari;
– data expirării, producătorul și originea alimentului, modul de depozitare și de preparare;
– eventuale ingrediente sau substanțe care ar putea determina anumite efecte adverse;
– detalii clare despre adresa de contact a producătorului, astfel încât să poți face o plângere sau să poți obține mai multe informații despre produs;
– denumirea alimentului, data durabilității minimale sau data limită de consum, cantitatea;

Etichetele cu informații despre conținutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidrați, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine și de minerale din alimente; informațiile se prezintă grupat, în același loc, sub formă de tabel, cu numerele aliniate, cu caractere lizibile și într-o formă ce nu permite ștergerea.

”A se consuma de preferință înainte de…”

… indică data până la care se preconizează că produsul alimentar își păstrează calitatea.

”Produsele alimentare pot fi consumate în siguranță după depășirea datei corespunzătoare mențiunii <<A se consuma de preferință înainte de…>>, cu condiția ca instrucțiunile de depozitare să fie respectate și ca ambalajul să nu fie deteriorat, dar gustul și textura lor ar putea începe să se altereze”, menționează cei de la InfoCons.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea ”A se consuma de preferință înainte de…” a fost deschis, urmați toate instrucțiunile eventuale, de exemplu ”A se consuma în termen de trei zile de la deschidere”.

„A se consuma până la…”

… indică data până la care produsul alimentar poate fi consumat în siguranță.

Nu consumați niciodată un produs alimentar după data corespunzătoare mențiunii ”A se consuma până la…”. Mențiunea figurează pe produse alimentare foarte perisabile, precum peștele proaspăt, carnea tocată proaspătă etc. Urmați instrucțiunile de depozitare, de exemplu ”A se păstra în frigider” sau ”A se păstra la temperaturi de 2-4 ° C”; în caz contrar, produsul alimentar se poate altera mai rapid și vă expuneți riscului unei intoxicații alimentare.

”Prin congelarea produsului alimentar la domiciliu la scurt timp după cumpărare, îi puteți prelungi durata de consum în siguranță după data corespunzătoare mențiunii <<A se consuma până la…>>, în cazul în care el este congelat în mod corespunzător”, este mențiunea InfoCons.

Odată ce ambalajul unui produs alimentar care poartă mențiunea ”A se consuma până la” a fost deschis, urmați toate instrucțiunile de depozitare și de consum, de exemplu ”A se consuma în termen de trei zile de la deschidere”, ținând cont de faptul că produsele alimentare trebuie consumate înainte de expirarea datei corespunzătoare mențiunii ”A se consuma până la….”

Sursă informații: InfoCons

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.