Comisia Europeană a anunțat lansarea concursului anual de traducere ”Juvenes Translatores”. Începând de azi, școlile din toate statele membre ale Uniunii Europene vor putea să se înscrie online, iar elevii lor se vor putea lua la întrecere cu colegi din alte țări.

În acest an, adolescenții participanți vor avea de tradus un text cu tema ”Cum să ținem piept vremurilor dificile – împreună suntem mai puternici”. Participanții vor putea alege să traducă între oricare două dintre cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene (552 de combinații posibile; la ediția de anul trecut a concursului, elevii au utilizat în total 150 de combinații diferite).

Înscrierea pentru școli – prima parte a procesului care cuprinde două etape – este deschisă până la 20 octombrie, la prânz. Profesorii pot face înscrierea în oricare dintre cele 24 de limbi oficiale ale UE. Ulterior, Comisia va invita 705 școli la următoarea etapă. Numărul școlilor participante din fiecare țară va fi egal cu numărul de locuri deținut de țara respectivă în Parlamentul European, selecția școlilor fiind efectuată în mod aleatoriu cu ajutorul calculatorului. Școlile alese trebuie să desemneze apoi între 2 și 5 elevi care să participe la concurs. Elevii pot fi de orice naționalitate, însă trebuie să fie născuți în anul 2003.

Concursul se va desfășura online în 26 noiembrie în toate școlile participante. Câștigătorii (câte unul din fiecare țară) vor fi anunțați până la începutul lunii februarie 2021. În cazul în care condițiile o vor permite, ei își vor primi premiile în primăvara anului 2021 în cadrul unei ceremonii desfășurate la Bruxelles, unde vor avea totodată ocazia de a se întâlni cu traducători profesioniști de la Comisia Europeană și de a afla mai multe despre activitatea în domeniul limbilor străine.

Direcția Generală Traduceri a Comisiei Europene organizează concursul ”Juvenes Translatores” în fiecare an, începând din 2007. Concursul promovează studiul limbilor străine în școli și le oferă tinerilor posibilitatea de a avea o primă impresie despre ce înseamnă să fii traducător. Concursul se adresează elevilor de liceu în vârstă de 17 ani și se desfășoară simultan în toate școlile selectate din UE.

Sursă informații: ec.europa.eu. Sursă foto: Juvenes Translatores

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.