O altfel de carte de bucate, care cuprinde rețete cu produse europene de calitate, poate fi o binevenită sursă de inspirație.

Europa, patrimoniu culinar extrem de bogat

”Europa are o istorie și un patrimoniu culinar extrem de bogate și de variate. Desigur, motivul care stă la baza acestei bogății și varietăți nu rezidă doar în vasta întindere teritorială, ci și în transmiterea tradițiilor din generație în generație”, se arată în introducerea publicației apărute sub egida Uniunii Europene.

De la brânză daneză la prunele franțuzești…

27 de sugestii culinare sunt reunite în ”SENZAȚIONAL! Rețete cu produse europene de calitate”. O carte de bucate care readuce aromele descoperite în vacanțe. Și propune călătorii prin locuri de care ne amintim cu drag sau în care visăm să ajungem. ”Oameni din întreaga lume călătoresc în Europa, nu doar pentru a admira numeroasele sale comori artistice și culturale, ci și pentru a savura bucătăria locală. De la brânză daneză la prunele franțuzești, de la cârnații bulgărești la legumele portugheze, multe dintre aceste produse sunt înregistrate ca indicație geografică protejată (IGP)”, precizează sursa citată.

Eticheta de calitate, semn al caracteristicilor unice

Indicația geografică protejată este o schemă de calitate a Uniunii Europene. Indică produse speciale datorită caracteristicilor lor unice, prin prisma originii geografice. Dar și a tradițiilor. ”Aceste produse devin din ce în ce mai populare în rândul consumatorilor nu numai în Europa, ci și în alte părți ale lumii”, se arată în introducerea ineditei cărți de rețete.

Până în 1992, Uniunea Europeană decisese deja să protejeze mai multe nume de produse. Din dorința de a conserva mai bine patrimoniul culinar. Și de a le oferi fermierilor și producătorilor venituri mai echitabile. ”Produsele europene cărora li se acordă o etichetă de calitate au întotdeauna caracteristici unice, care sunt tipice pentru regiunea în care sunt cultivate sau preparate și, mai ales, au o calitate excelentă”.

Popasul culinar din România
Chef Alex Petricean propune pâine românească coaptă cu telemea de Ibăneşti şi sos de brânză de capră

În această carte, chefi europeni cunoscuți au propus variante în care produsele unice cu indicații geografice din țara lor pot fi încorporate într-un preparat. ”Trebuie să ne asigurăm că aceste produse continuă să se bucure de denumirea de origine protejată. Este singura modalitate de a-și păstra și de a garanta calitatea, atât acum, cât și în viitor”, subliniază sursa citată.

Printre cele 27 de rețete cu produse europene de calitate, popasul culinar din România este propus de Alex Petricean. ”Pâine românească coaptă cu telemea de Ibăneşti şi sos de brânză de capră”.

Cartea de bucate poate fi descărcată și în limba română aici.

Sursă informații și foto: Oficiul pentru Publicații al Uniunii Europene

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.