Bastionul Măcelarilor găzduiește mâine, între orele 9.00 și 11.00, primul din cele patru ateliere dedicate copiilor din diaspora.

„Start la explorare! Muzeele băimărene în carnetul de călătorie” familiarizează copiii cu carnetul de călătorie, ”instrument prețios de documentare, de observare și de înregistrare a ceea ce călătoriile ne scot în cale: peisaje, locuri memorabile, monumente și muzee, statui și artefacte uimitoare, scene, oameni și meserii, priveliști urbane, animale și plante, gastronomie, motive decorative, aventuri, prieteni ori detalii pe care nu am vrea să le uităm…

Carnetul de călătorie este și un instrument de expresie foarte personal: indiferent de vârstă sau de priceperea în ale desenului, oricine își poate ține un asemenea carnet în care textul și desenul, colajul, plantele presate, chiar și fotografia sunt folosite pentru a face de neuitat călătoriile noastre”, spun organizatorii.

De când folosesc oamenii carnetele de călătorie și de ce? Ce relevanță are un asemenea carnet în ziua de azi, când putem înregistra cu ușurință aproape orice? Cum arată, de fapt, un carnet de călătorie? Ce materiale se folosesc, ce hârtie, ce tehnici? Trebuie să mergem neapărat în locuri exotice, în aventuri palpitante sau, de fapt, orice loc și orice moment e potrivit pentru o explorare? Ce facem dacă suntem convinși că nu avem niciun pic de talent la desen? Acestea sunt unele din întrebările la care atelierele vor da răspunsuri.

Atelierele sunt concepute ca ateliere-pereche. Astfel, în ziua de marți (20 august, 27 august), la Bastionul Măcelarilor copiii vor avea atelierul de instruire, vor învăța despre istoria carnetului de călătorie, despre tehnicile folosite și vor avea parte de exerciții și provocări (în expoziția din Bastion, atelierele meșterilor și Grădina Vie).

În zilele de joi (22 august și 29 august) copiii vor primi câte un carnet în care vor putea să înceapă explorarea în expozițiile ce pot fi vizitate acum la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Impresiile lor din explorarea Bastionului vor fi incluse acum în carnet prin colaj.

”Suntem convinși că, în vizitele lor în România, în Maramureș, dar și în alte colțuri de lume, carnetul de călătorie se va dovedi un adevărat prieten pentru acești copii, care îi va ajuta să nu își uite rădăcinile și nici ce vor descoperi, fiecare, în drumul lor, unic pentru fiecare.
Iar dacă vor dori, copiii ne vor putea trimite, scanate sau fotografiate, paginile mai reușite din carnetele lor de călătorie pentru a fi parte din expoziția ce se va organiza la Bastion în luna septembrie sau octombrie”, precizează sursa citată.

Pot participa la „Start la explorare! Muzeele băimărene în carnetul de călătorie” copii din diaspora cu vârsta minimă de 5 ani. Locurile sunt limitate, prezența se confirmă pe whatsapp la numărul 0774 937 226.

Sursă: Bastionul Măcelarilor

CITEȘTE ȘI:
Înscrieri la concursul de fotografie ”Naturopolis”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.