Un ”atelier virtual cu tematică pascală” au organizat azi cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș: ”Știm că avem cei mai talentați și drăgălași prieteni care abia așteaptă să-și arate îndemânarea, așadar, am vrea să vopsim ouă împreună cu voi, ne primiți?”
”Ouăle roșii sunt vopsite în Joia Mare, cu trei zile înainte de Paști. Astăzi ele se vopsesc cu ajutorul produselor chimice, însă dorim să vă povestim puțin despre metodele naturale de vopsit ouă pe care le foloseau bunicii noștri”, așa începe atelierul virtual al Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
Oare cum se colorau ouăle înainte de apariția vopselelor? ”Prindeau culoare cu ajutorul coloranților naturali, obținuți din ierburi, semințe, ca de exemplu coji de ceapă sau nuci. Rețetele preparării coloranților erau transmise de la o generație la alta, fiecare având evident secretul propriu”.
Pentru a obține ouă roșii, specialiștii de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș ne îndrumă pas cu pas: ”Ouăle pe care le vopsim trebuie să fie albe. Acestea trebuie spălate bine cu apă înainte. Într-un vas se așează cojile de ceapă, peste care se toarnă apă rece, cât să le acopere. Se ia câte un ou, peste care se pune o frunzuliță, cu partea cu nervuri lipită de ou. Oul este așezat apoi într-o bucată de ciorap, care se strânge cu grijă la spate ca să nu se deplaseze frunzulița și se fixează strâns cu o ață. Punem apoi ouăle ornate în oala cu apă, le acoperim bine cu cojile de ceapă, apoi se adaugă puțin oțet și sare. Se pune oala la fiert și se cronometrează șapte minute după ce acestea dau în clocot. După fierbere, se lasă la răcit în apa colorată, chiar și o jumătate de oră. La final, scoatem ouăle cu ajutorul unei spumiere sau ce altceva avem prin bucătărie și le desfacem cu grijă din ciorap, se îndepărtează frunzele și se lasă pe un șervețel la uscat”.
Credeți că sunteți gata? Mai așteptați un pic: ”Pentru a le conferi luciu, ouăle se ung cu grijă fie cu o bucată de slănină, fie cu o bucată de pânză îmbibată în ulei”.
Tehnicile nu se opresc aici, spun cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș: ”Vă lansăm, dragii noștri, provocarea de a ne trimite poze și filmări cu tehnicile voastre de acasă, fie că e vorba de ouă fierte, felicitări, desene sau picturi. Le așteptăm cu nerăbdare”.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș