Dialogul UE cu Tinerii (DUET) este un instrument central de participare pentru tinerii din UE, printre elementele-cheie ale acestuia numărându-se dialogul direct între factorii de decizie și tineri, precum și reprezentanții acestora, consultarea tinerilor cu privire la teme relevante pentru aceștia și parteneriatul continuu în ceea ce privește guvernanța procesului la nivel local, național și european.

Deoarece DUET se axează în special pe actorii implicați, tinerii sunt cei mai aproape de alți tineri, sunt cei mai în măsură să înțeleagă nevoile și aspirațiile acestora și să faciliteze dialogul, consultarea și educarea.

”De aceea, credem în formarea unui număr cât mai mare de lucrători de tineret care să fie implicați activ în extinderea şi promovarea Dialogului cu Tinerii la nivel local, naţional şi european. Acesta, lucrătorul de tineret, va <<asculta>> vocea tinerilor pentru a aduna date importante despre tinerii din România, pentru a fi folosite ulterior în formularea politicilor publice destinate tinerilor”, informează Ministerul Tineretului și Sportului.

👫 DACĂ TU CREZI CĂ…
… nevoile, așteptările şi drepturile tinerilor nu sunt doar teme de discurs, cât domenii de intervenție;
… trebuie să ținem cont de opinia tuturor tinerilor, inclusiv a celor cu mai puține oportunități, precum și a celor care nu sunt organizați în asociații de tineret și sunt subreprezentați;
… ești parte a schimbării în bine a comunităţii tale și îți dorești să dedici o parte din timpul tău, în mod voluntar, lucrului cu tinerii;
… îți face plăcere să lucrezi cu tinerii utilizând metode de consultare non-formală;
… ai creativitatea şi hotărârea de a mobiliza factori decidenți în dezbateri publice cu tinerii privind rolul acestora în bunăstarea comunității;

👫 ATUNCI EȘTI PERSOANA DE CARE E NEVOIE PENTRU…
… a colabora cu Ministerul Tineretului și Sportului și cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, pentru cel puțin un an, pentru a susține activități de tineret în județul în care activezi;
… a participa la cursul de formare de Lucrător de tineret ce se va desfășura în în perioada iunie – iulie, cel mai probabil în format online;
… a participa la consultarea şi implicarea activă a cât mai mulţi tineri la nivel local, cel mai probabil în format online.

7 motive pentru care să faci parte din Rețeaua națională de lucrători de tineret – tineREȚEA
1. Primeşti un certificat de voluntariat care va atesta oficial calitatea de voluntar al Ministerului Tineretului şi Sportului, competențele dobândite, activate și dezvoltate în lucrul cu tinerii, în cadrul Rețelei naționale tineREȚEA.
2. Intri într-o reţea de lucrători de tineret implicată în inițierea și îmbunătăţirea politicilor de tineret.
3. Ai oportunitatea să te faci vizibil în comunitate, devenind ”motor” al schimbării.
4. Colaborezi îndeaproape cu Grupul Naţional de Lucru şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului privind dialogul cu tinerii pentru pregătirea rapoartelor de țară.
5. Vei avea acces la resurse de învățare non-formale, creative, experiențiale și, nu în ultimul rând, amuzante.
6. Îți vei dezvolta competențe, cunoștințe, abilităţi și atitudini necesare pentru dezvoltarea ta personală şi profesională.
7. ”O călătorie de o mie de mile începe cu un pas.” (proverb chinezesc)

Calendarul selectării membrilor voluntari ai rețelei naționale tineREȚEA

Ministerul Tineretului și Sportului va efectua selecția membrilor tineREȚEA. Activitatea în cadrul reţelei este realizată în regim de voluntariat în baza unui contract încheiat cu Ministerul Tineretului și Sportului: ”În fiecare județ vizăm selectarea a cel puțin doi voluntari lucrători activi de tineret care vor organiza evenimente de consultare cu tinerii împreună cu reprezentanți ai Direcțiilor Județene pentru Sport și Tineret. Astfel, împreună vom pune în practică un autentic dialog structurat cu toți tinerii, pentru a identifica opiniile tinerilor la nivel național”.

22 aprilie – 20 mai: completarea și trimiterea formularului de candidatură;
29 mai: afișarea rezultatelor selecției;

Perioada minimă a activității de voluntariat în tineREȚEA: iunie – decembrie 2020.

🎈Toate detaliile necesare sunt disponibile aici.

Sursă informații și foto: Ministerul Tineretului și Sportului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.