Bucătarii din România sunt invitați să se alăture ediției din 2022 a proiectului „Gustul ca patrimoniu”. Provocarea constă în reinterpretarea în cheie locală a borșului ucrainean, recent intrat pe lista patrimoniului cultural imaterial UNESCO aflat în pericol.

Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare din Timișoara organizează în perioada 23-25 septembrie Festivalul LA PAS. În cadrul căruia lansează și a patra ediție a programului „Gustul ca patrimoniu”. Program care urmărește creșterea nivelului de conștientizare a publicului cu privire la importanța hranei ca parte a patrimoniului imaterial.

”Bucătari pasionați de gastronomie artizanală din țară sunt invitați să candideze pentru o rețetă de borș ucrainean, gătită în contextul gastronomiei locale din care provin”, lansează invitația organizatorii. Vor fi selectați cinci bucătari care vor avea posibilitatea să participe la Festivalul LA PAS, în vederea pregătirii unei rețete de borș împreună cu mai multe refugiate din Ucraina. ”Ulterior, aceștia vor propune propria rețetă de borș, care va fi gătită și comercializată în restaurantele din România unde aceștia lucrează, pe parcursul lunii octombrie 2022. Asociația CRIES va contribui cu câte 10 vouchere per restaurant, ca metodă de susținere financiară, astfel ca 50 de persoane vor putea degusta borșul gratuit”, menționează cei de la Asociația CRIES.

Aplicația se trimite exclusiv online la adresa lapas@cries.ro, până în 2 septembrie.

„Gustul ca patrimoniu” pornește de la premiza complexității relației dintre hrană și cultură. Urmărește cercetarea asupra practicilor legate de mâncare, mâncatul împreună, partajarea hranei, povestirile schimbate deasupra mesei și celelalte ritualuri asociate cu hrana. Proiectul este parte a programului LA PAS Timișoara, desfășurat fiind sub egida Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.

Detalii, aici.

Sursă informații și foto: Asociația CRIES

CITEȘTE ȘI:
Sfat – primul ghid în care bunicii te învață cum să ai grijă de mediu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.