Telecinemateca vine în această seară pe micile ecrane, de la ora 21, cu o coproducţie SUA – Japonia, 1970, film recompensat cu un premiu Oscar, în 1971, pentru efecte speciale. Drama „Tora! Tora! Tora!”, despre atacul fulger al armatei japoneze de la Pearl Harbour, mai numără alte patru nominalizări la premiile Oscar pentru: imagine, scenografie, montaj şi sunet.

„Tora! Tora! Tora!”, primul film în limba engleză al regizorilor japonezi Toshio Masuda, Kinji Fukasaku, care lucrează alături de regizorul american Richard Fleischer, este relatarea plină de intensitate a atacului armatei japoneze de la Pearl Harbour şi a întâmplărilor din zilele premergătoare acestui dramatic moment din istoria secolului XX. În timp ce relaţiile diplomatice dintre SUA şi Japonia sunt tot mai încordate, din cauza embargoului american asupra exporturilor de materii prime către Japonia, ofiţerul Minoru Genda, din forţele aeriene japoneze, construieşte strategia de atac împotriva bazei americane Pearl Harbour. Deşi serviciile secrete americane interceptează mesaje ale japonezilor care fac aluzie la un viitor atac, acestea nu sunt luate în serios de comandanţii armatei SUA. Pe 7 decembrie 1941, avioanele japoneze distrug Pearl Harbour, într-un atac fulger descris prin expresia care dă titlul filmului: „Tora! Tora! Tora!”.

„Tora, Tora, Tora” a fost codul japonez folosit pentru a da startul atacului asupra Pearl Harbor. În limba japoneză „tora” înseamnă „tigru”, dar expresia completă este considerată o abreviere pentru „totsugeki raigeki”, care înseamnă „atac fulger”, indicând faptul că a fost obținută surpriza completă.

Sursă informații și foto: TVR 1

CITEȘTE ȘI: Seri de film la Bastion

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.