În această seară, de la ora 21, la Telecinemateca, pe TVR 1, puteți vedea un clasic american, dramă istorică din 1965. Regizat de Carol Reed, cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo și Rex Harrison în rolul Papei Julius al II-lea, filmul „Agonie şi extaz” a fost parțial bazat pe romanul biografic cu același nume al lui Irving Stone, din 1961, și tratează conflictele dintre Michelangelo și Papa Iulius al II-lea în perioada realizării picturii tavanului Capelei Sixtine (1508-1512). Producţia se bucură, de asemenea, de o coloană sonoră a prolificilor compozitori Alex North și Jerry Goldsmith.

Roma, 1508. Papa Iulius al II-lea îi încredinţează lui Michelangelo Buonarroti misiunea de a picta plafonul Capelei Sixtine. Artistul suportă greu comportamentul despotic al Papei, trecând prin stări contradictorii, de la pasiunea febrilă a creaţiei, la totala descurajare. Confruntarea dintre cele două personalităţi este inevitabilă.

Filmul „Agonie și extaz” a fost recompensat cu premiul David di Donatello 1966, pentru cel mai bun film străin. Mai are în palmares 5 nominalizări la premiile Oscar 1966 pentru decoruri, costume, imagine, sunet, muzică, precum şi două nominalizări la Globul de Aur 1966, pentru scenariu şi actor în rol principal – Rex Harrison.

Sursă informații și foto: TVR 1

CITEȘTE ȘI: Lansare de carte la Biblioteca Județeană

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.