”Pentru că Soarele este cea mai apropiată stea de Terra, la numai 150 milioane de kilometri (aproximativ), pentru că lumina și căldura cu care ne îmbrățișează sunt mereu și pentru totdeauna gratuite, într-un exercițiu de grație divină perpetuă, pentru că fără cunoaștere nu am fi oameni, ci altceva”. Doar câteva dintre argumentele oferite de cei de la Planetariul Baia Mare în invitația de a viziona ”Soarele incredibil”. Un nou spectacol digital fulldome, realizat de Planetariul și Observatorul Astronomic din Brno (Cehia), cu versiunea în limba română adăugată de Planetariul din Bacău.
Acest mini-documentar de 11 minute, regizat de Pavel Karas, va fi difuzat începând din 9 ianuarie de Planetariul Baia Mare ca spectacol introductiv, împreună cu unul din spectacolele de bază. De marți până duminică, la orele pare: 10.00, 12.00, 14.00.
”În fiecare secundă, Soarele emite o cantitate de energie de un milion de ori mai mare decât cea consumată de întreaga lume terestră într-un an. De unde provine o putere energetică atât de mare? Descoperiți steaua noastră prin intermediul unor succesiuni de cadre uluitoare. Grație imaginilor reale capturate de către Observatorul Dinamicii Solare și procesate prin metode matematice avansate, veți experimenta adevărata natură a Soarelui și veți descoperi că acesta este departe de a fi calm, așa cum pare la prima vedere.
Activitatea Soarelui, uneori marcată prin erupții solare teribile, pete solare și ejecții de masă coronală, influențează planeta noastră, producând aurore impresionante, dar și prin afectarea rețelelor de distribuție electrică și a sateliților de comunicații. Reprezintă oare, Soarele, o amenințare pentru noi?” Acesta este rezumatul oferit de producătorul documentarului lansat în 2016.
Sursă: Planetariul Baia Mare
CITEȘTE ȘI:
Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, reprezentat la Festivalul Full Dome Brno