În această seară sunt prezentate, în premieră de TVR 1, două documentare, producție Franța – se arată într-un comunicat al televiziunii naționale.
În februarie 2022, în săptămânile premergătoare şi imediat după invazia Ucrainei, doi jurnalişti francezi vizitau Belarus în calitate de „turişti”. Rezultatul acestei călătorii sub acoperire poate fi văzut în documentarul „Belarus: ultima dictatură din Europa”, difuzat astăzi la ora 21.
„Împărtăşesc aceeaşi ideologie şi viziune asupra puterii totalitare, dar, se pare, Vladimir Putin şi Alexander Lukaşenko se urăsc reciproc. În contextul în care opoziţia împotriva lui Lukaşenko creşte în Belarus, iar războiul din Ucraina îi forţează să ţină din ce în ce mai aproape, examinăm relaţia dintre cei doi conducători. De asemenea, privim în trecut, la ascensiunea lui Lukaşenko, la urcuşul său pe treptele puterii şi îi ascultăm pe unii dintre protestatarii suficient de curajoşi să i se opună”, mărturisesc Pierre Chabert şi Emilie Iob, realizatori ai documentarului „Belarus: ultima dictatură din Europa”.
Cel de-al doilea documentar, o producţie din 2021, „Rusia contra Rusia”, se vede la TVR 1 tot azi, de la ora 22.00.
La 20 de ani de la venirea preşedintelui Putin la putere, Rusia este puternic divizată. Generaţia tânără se opune tot mai mult oprimării fără precedent exercitate de regim, la rându-i susţinut de cei mai în vârstă. Dreptul de a demonstra a fost restricţionat prin legi aprobate tocmai pentru a justifica şi legitima represiunea opoziţiei – se arată în prezentarea documentarului.
„Înţelegerea situaţiei din Rusia de către lumea din vest se datorează cumva ştirilor despre Alexei Navalnîi. De altfel, povestea lui constituie firul narativ al acestui documentar. Cu toate acestea, în timpul filmărilor, povestea lui a fost o cale deschisă către personaje ca Olga, Egor şi alţii. Vedem povestea lui Navalnîi şi postările sale în social media din perspectiva omului obişnuit din Rusia, filmând cumva peste umărul lui. Acest lucru mi-a permis să ajung dincolo de ecran şi să am acces la mindset-ul acestei alte Rusii”, spune Stephane Bentura, realizatorul documentarului, care a fost jurnalist corespondent în Moscova pentru AFP din 1989 până în 1994, în timpul destrămării Uniunii Sovietice şi renaşterii Rusiei. Din 2010, Stephane Bentura a realizat numeroase documentare pentru ARTE, France Television şi alţi difuzori, cu subiecte de istorie, politică sau teme sociale.
Sursă informații și foto: TVR
CITEȘTE ȘI: Très Court International Film Festival, în Baia Mare